Megidézik a kohászat múltját Miskolcon

Akt.:
A kiállítás megnyitóján: sok-sok emléket idéz fel a tárlat
A kiállítás megnyitóján: sok-sok emléket idéz fel a tárlat - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A százötven éves kohászatra emlékeznek a papszeri múzeum­épület kiállításán.

„Amikor még fújt a gyár” címmel nyílt meg múlt héten a diósgyőri kohászatnak és gépiparnak emléket állító tárlat a Herman Ottó Múzeum papszeri kiállítóépületében. A megnyitón először a múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Tóth Arnold hangsúlyozta, a kohászat, a gyár, az ipartörténet nagyon fontos hívószavak Miskolcon mind a mai napig, hiszen ennek a kulturális örökségnek az emlékei mindig sokakat megmozgatnak.

Hatalmas vízió

– Intézményünk néhány éve hatalmas víziót álmodott meg, nevezetesen azt, hogy itt, a Papszeren egyszer ismét megnyithassunk egy várostörténeti kiállítást.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

– Addig is, amíg ez valóra válik, igyekszünk egy-egy kisebb kamarakiállítással a saját és a közönség figyelmét is ráirányítani arra, hogy ez az öreg kiállítóépület a várostörténet háza, otthona. Ilyen kiállítás ez a mostani, a kohászat emlékét megidéző, és ilyen volt korábban a régi stadion történetét bemutató tárlat is – hangsúlyozta Tóth Arnold.

Második otthonuk

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere hozzátette, a kiállítással két olyan gyárra emlékezik a város, amely rengeteg miskolcinak volt így vagy úgy a második otthona.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

– Bár ma már modern, a XXI. század technológiáját használó gyárak működnek Miskolcon, nem felejtjük a huszadik századi Miskolc sorsát, lakóinak hétköznapjait, a város életét alapvetően meghatározó, az idén 150 éves vasgyárat, az üzemet működtető szakembereket – hangsúlyozta az alpolgármester, aki örömét fejezte ki, hogy a megnyitóra nagyon sokan voltak kíváncsiak.

December végéig

A beszédeket követően Drótos László, az egykori Diósgyőri Vasgyár nyugalmazott vezérigazgatója elevenítette fel a 150 éves diósgyőri kohászat történetét.

A Herman Ottó Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Gyűjteménye és az Észak-Kelet Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány szervezésében létrejött kiállítás december 21-éig tekinthető meg.


Virtuális csapolás az őskohónál
Miskolc, Újmassa - Tíz éve szűnt meg teljesen Diósgyőrben a vaskohászat. Az emlékek azonban még élnek. Repültek a szikrák, villózott a vakító fény, gomolygott a fehér füst, vaskohászok tüsténkedtek a kohó körül. A vendégsereg szájtátva figyelte az eseményeket, különösen a gyerekek, akik valószínű...

Fotó: Ádám János
Miskolc - A 150 éves diósgyőri kohászatnak és gépiparnak állít emléket a Herman Ottó Múzeum miskolci, papszeri épületében nyílt tárlata. A témával részletesen is foglalkozunk. ÉM

Kohászati múzeum
Miskolc - A Kohászati Múzeum­ban jártunk, ahol meg­ismerhettük az Acél­város történetét. A város történelmének, identitásának szerves és megkerülhetetlen része a diósgyőri kohászat. Egy önálló entitás volt Diósgyőrben, több tízezer dolgozóval, és amikor a városrészt Miskolchoz csatolták, egy toll...