Meghosszbbították Hagyó Miklós előzetesét – legkorábban novemberben szabadulhat

A Pesti Központi Kerületi Bíróság meghosszabbította a volt szocialista főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós előzetes letartóztatását. A gyanúsított és védője fellebbezett a döntés ellen.

A Fővárosi Bíróság hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy a bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsított Hagyó Miklós előzetes letartóztatását múlt hét csütörtökön meghosszabbították november 17-éig.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság végzése szerint az ügyben széles körű nyomozás folyik, számos tanúkihallgatás, szembesítés és egyéb nyomozati cselekmény még hátra van. A bíróság a döntést a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyával indokolta, illetve azzal, hogy a gyanúsítottakkal illetve tanúkkal összejátszva, vagy azokat befolyásolva Hagyó Miklós veszélyeztetné a bizonyítási eljárás eredményességét.

Mint ismert, Hagyó Miklóst márciusban vették őrizetbe a rendőrök, mert a gyanú szerint arra vette rá a BKV egyes vezetőit, hogy indokolatlan és szükségtelen szerződéseket kössenek. Emellett felmerült a gyanú, hogy egy cég rajta keresztül jutott jogtalanul 40 millió forinthoz, mivel a volt szocialista főpolgármester-helyettes nyomására a BKV igazolt egy el nem végzett munkát. Ezen felül azzal is gyanúsítják, hogy arra utasította a BKV Zrt. vezetőit, hogy egy tanácsadó céggel szerződést kössenek egy tanulmány elkészítésére. Ezt a közlekedési társaság ki is fizette, pedig ezt az összeget Hagyónak kellett volna rendeznie a főpolgármesteri hivatal által biztosított költségkeretéből.

Hagyó Miklóst augusztus végén újabb bűncselekménnyel gyanúsította az ügyészség: a volt főpolgármester helyettesnek már zsarolás miatt is felelnie kell. Eszerint hivatali helyzetével visszaélve 2008 márciusában arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV Zrt. megbízott vezérigazgatóját, hogy évente 15 millió forintot adjon át neki.
– Független Hírügynökség –