Meghosszabbították az amerikai katonák szolgálati idejét Irakban és Afganisztánban

Három hónappal meghosszabbítják az Irakban és Afganisztánban állomásozó amerikai katonák szolgálati idejét. Az amerikai elnök által már januárban beígért döntést szerdán közölte Robert Gates védelmi miniszter.

Az amerikai katonák az eddigi 12 helyett mostantól 15 hónapig teljesítenek szolgálatot Irakban és Afganisztánban. Ezt követően a katonák legalább egy évet tölthetnek otthoni támaszpontjaikon az Egyesült Államokban. A katonák illetményét a meghosszabbított szolgálat minden egyes hónapjában ezer dollárral emelik meg.

Az amerikai védelmi miniszter szerint a hosszabbításra azért volt szükség, hogy elegendő embert tudjanak biztosítani minden katonai akcióhoz. Irakban jelenleg mintegy 145 ezer amerikai katona teljesít szolgálatot.

A katonák és családtagjaik azonban – minden felmérés szerint – már ezt a mostani, egy éves szolgálatot is túl soknak tartják. Több parancsnok is úgy nyilatkozott az amerikai sajtóban, hogy nem lenne szabad fiatal katonákat ilyen sokáig egyfolytában háborús helyzetben tartani.