Meghosszabbították a "Csuklósítás"kiállítást, már 21 ezren látták

Már több mint 21 ezren látták eddig az első magyar csuklós busz megalkotásának 50 évfordulóján rendezett kiállítást a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban. A nagy érdeklődés miatt a tárlat a tervezettnél egy hónappal tovább, március 20-ig tart nyitva- tájékoztatta a fővárosi intézmény a Független Hírügynökséget.

Az első csuklós busz 1960. november 5-én GA 12-00 -ás rendszámmal állt forgalomba a már megszűnt 1-es viszonylaton. Rendhagyó körülmények között épült meg, ugyanis nem egy buszgyár gondosan megtervezett prototípusa volt, hanem a Fővárosi Autóbusz Üzem mérnökei és szakemberei két kiselejtezett járműből építették meg. A jármű Európában másodikként készült el, de forgalomba elsőként a hazai jármű állt. A pótkocsis szerelvény százharminc férőhelyével szemben akár kétszáz utast is szállíthattak rajta.

A kiállítás ezt a “házilagos” építést, a fejlesztés nehézségeit és a későbbi sikereket idézi fel. A tárlaton – mobiltelefonra letöltve – meghallgatható az egykori alkotócsoport visszaemlékezése is a hazai csuklós busz születéséről, és a vázlatokat is meg lehet nézni. Magát a buszt bezúzták korábban, de modelleken keresztül bemutatják a tárlaton.

Az 50. évfordulón megnyílt tárlatot 21 ezren nézték meg eddig, ezért a tárlat nyitva tartását egy hónappal, március 20-ig meghosszabbították.