Meghökkentő és játékos

Meghökkentő és játékos
Meghökkentő és játékos
Nyíracsád – Különleges, furcsa, szokatlan, meghökkentő, játékos. Ezek a jelzők juthattak eszébe a szép számú közönségnek, akik március végén részt vettek

Kiss József helyi festőművész Görbe tükör című groteszk kiállításának megnyitóján. A művész ezúttal nem festményeit mutatta be, hanem a magyar nyelv játékosságát is kihasználva szellemes sziporkáit jelenítette meg, tette láthatóvá, kézzel foghatóvá. A vendégeket Diósné Kozma Erzsébetművelődési ház igazgató köszöntötte, majd Katona Gyulapolgármester elevenítette fel a művész pályáját, és szólt néhány szót a kiállítás különleges darabjairól.

Ezt követően Kiss József kalauzolta a tárlatlátogatókat meghökkentően ábrázolt világába, mellyel kifigurázza a visszásságokat, elgondolkodtat, de a nézelődő kíváncsiságát, fantáziáját sem hagyja figyelmen kívül.

 – A magyar nyelv a lehetőségek végtelen tárházát kínálja. Egy-egy hang felcserélésével teljesen más olvasata van a szónak, vagy egészen más megvilágításban , értelmezésben lehet a nézelődő elé tárni – fogalmazott a művész, akinek ötlete nyomán szódásüvegek fejéből áll csatarendbe a „szifonikus” zenekar, vagy egy cserépnyi földbe ágyazva jelenik meg az „elvetettük a sulykot” gondolat, de figyelemre méltó a dióhéjból kirakott „RÁ”-dió és a bekeretezett „rámás csizma” is.

– Kedves Zilahi Enikő –