Meghódította az Északi-sarkot a 73 éves a volt szlovák államfő

Már az Északi-sarkot is meghódította Rudolf Schuster volt szlovák államfő. A szenvedélyes utazóként ismert 73 éves politikus június és július fordulóján járt az örök jég és hó birodalmában, egy expedíció tagjaként, de túrájáról először csak hétfőn számolt be az aktuálne.sk ((ejtsd: aktuálnye…) szlovák hírportál.

Mint legtöbb eddigi útjáról, Rudolf Schuster a Föld legészakibb tájairól is sok fényképpel és élménnyel tért haza. Ha tartja magát korábbi szokásához, az ott készült felvételeit kiállításon a nagyközönségnek is bemutatja. S mert többkötetes író, várható, hogy útjáról külön könyvben is beszámol. (Útirajzokon és politikai emlékiratain kívül egyébként történelmi és bűnügyi regényeket is jegyez.)

Rudolf Schuster 1999 és 2004 közt volt szlovák államfő, az első, aki közvetlen választással került posztjára. Megbízatása idején, 2001-ben magánemberként a dél-amerikai folyamóriás, az Amazonas vízgyűjtő területén is járt, rövid időre még indiánok fogságába is került. Akkori “kiruccanása” a szlovák közvélemény és politikai élet egy részénél megütközést keltett, mert alig egy évvel a kalandtúra előtt, 2000-ben szlovákiai és osztrák orvosok heteken át küzdöttek Schuster életéért, aki egy baktériumfertőzés miatt került életveszélyes állapotba.