Meghalt Ázsia leggazdagabb üzletasszonya

Meghalt Ázsia leggazdagabb üzletasszonya, Nina Vang. Ezt a titkára szerdán jelentette be. Vang asszony egy meg nem nevezett honkongi kórházban hunyt el kedden, 69 éves korában. Vagyonát több mint 4 milliárd amerikai dollárra (736 milliárd forintra) becsülték, mégis a zsugoriságáról volt híres. Állítólag havonta nem költött többet 3 ezer honkongi dollárnál, vagyis 385 amerikai dollárnál (70 ezer forintnál).

A férjével mindig kedvezményes jegyekkel járt színházba. Egyszer bevallotta, hogy imádja az amerikai gyorsételeket.

A férj, Teddy főleg ingatlanügyletekből meggazdagodva építette fel a Chinachem vállalatot, ezt később a feleség – a férj halála után – 3,5 milliárd dollár értékű vállalatbirodalommá alakított át, amely világszerte több mint 200 irodaházzal és 400 vállalattal rendelkezik.

A férjet 1990-ben elrabolták, és azóta nyoma veszett, jóllehet a család 60 millió dolláros váltságdíjat fizetett érte. A feleség hosszú fárasztó jogi csatával 9 évvel később halottá nyilváníttatta. Utána éveken át pereskedett apósával, aki szerint Nina meghamisította a férj végrendeletét. 2005-ben megnyerte a pert a 96 éves apósával szemben.

Az amerikai Forbes magazin tavaly 4,2 milliárd dollárra becsülte Vang asszony vagyonát, ezzel a a világ leggazdagabb embereinek listáján a 154. helyre sorolta.