Meghalt Göncz Árpád – Titkárságvezető: békében távozott az egykori köztársasági elnök

Budapest, 2015. október 6., kedd (MTI) – Békében, családja körében hunyt el Göncz Árpád kedden – mondta Gulyás András, az egykori köztársasági elnök titkárságvezetője az M1 aktuális csatornán.

A titkárságvezető elmondta: Göncz Árpád az elnöki ciklus lezárulta után is aktív életet élt, sok meghívásnak tett eleget, szeretett sétálni és a Balaton partján tölteni az idejét. Különösen szerette Tihanyt – tette hozzá.

A jellemével kapcsolatban megjegyezte: nem nevezhető politikusnak, sokkal inkább volt olyan, aki bármilyen igazságtalanság ellen azonnal fellázad, és emellett a végsőkig kitart.
A titkárságvezető, aki 1996 óta dolgozott Göncz Árpád mellett, elmondta: sokszor mesélte a volt államfő, hogy élete egyik legboldogabb napja az volt, amikor 1956-ban életfogytiglanra ítélték. Ezt csak azok értik igazán, akik tudják, hogy a másik alternatíva a halálbüntetés lett volna – tette hozzá.

Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke életének 94. évében családja körében hunyt el.

Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője.

– MTI –