Friss hírek

2008.11.12. 06:40

Észak-Korea bezárul Dél előtt

<p>Észak-Korea december elsejétől lezárja határát a déliek elől. Ezt szerdán közleményben jelentette be a sztálinista távol-keleti ország katonai főparancsnoksága. Az indoklás mindössze annyi volt: "ez az első válaszlépés" arra, hogy a dél-koreaiak "nem tartják be a korábbi megállapodásokat".</p>

Már hónapok óta egyre hűvösebb volt a viszony a két Korea között. Az északiak azzal vádolták a délieket, hogy "hazugságokat terjesztenek" róluk és vezetőjükről, Kim Dzsong Ilről, valamint "tiltott propagandát folytatnak". A déliek röpcédulákkal teli ballonokat eregettek ugyanis rendszeresen, amelyek a határ fölött átrepülve, az északi területeken szóródtak szét.

Ha Észak-Korea valóban lezárja határát a jövő hónaptól, akkor ezzel gyakorlatilag bezárja a határ északi oldalán ma még működő, dél-koreai segítséggel épített és vezetett Keszong ipari komplexumot, ahol több mint 32 ezer északi munkás is dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!