Meghalt Fidel Castro?

Meghalt Fidel Castro?
Nem megerősített információk szerint 81 évesen elhunyt a diktátor.

Rengetegszer felröppent a hir, hogy Castro nincs jól, Fidelmeghalt, de mindannyiszor kiderült, hogy a diktátor még mindig él. A kubai vezető néhány héttel ezelőtt ünnepelte a 81. születésnapját, de személyesen már nem jelent meg az őt ünneplők előtt. Pedig Fidel legendás szónok volt, több órán keresztül képes volt beszélni, és karizmatikus figuráját, szónoklaltait milliók imádták. Köztük a nők, akik felnéztek hihetetlenül férfias alakjára. A diktátor ezt ki is használta, és nem vetette meg az élvezeteket. Rengeteg szeretőt fogyasztott el, ágyában állitolag a leghíresebb szépségek fordultak meg. De nemcsak nőkből fogyasztott el néhányat, élete során 9 amerikai elnököt neveztek ki – Truman, Roosevelt, Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Carter, Reagen, Bush– és 7 orosz vezető váltotta egymást, – Sztálin, Malenkov, Hruscsov, Brezsnyev, Andropov,Csernyenko, Gorbacsov.

Fidel Castro több, mint négy évtizeden át volt Kuba teljhatalmú ura. Rengeteg történelmi pillanat fűződik nevéhez: túlélt számtalan merényletkísérletet, gazdasági embargót, sőt, még pártfogójának, a Szovjetuniónak az összeomlását is. A Castro-korszak története valószínűleg az elmúlt száz év történelmének egyik legérdekesebb fejezete.
Kubát jelenleg Fidel testvére, Raul Castro irányítja, akiről feltételezik, hogy Fidel halála után hajlandó lesz szerény gazdasági reformokra a kommunista rendszeren belül.

Fidel Castro Kuba távoli, észak-keleti részén nőtt fel, egy Las Manacas nevű

terjeszkedő cukornád-ültetvényen. Apja, Angel egykori spanyol katona volt. Fidel anyja, Lina Ruz szegény, de ambiciózus vidéki lány volt. Tűzrőlpattant menyecske hírében állt, aki egy puska elsütésével hívta a családját vacsorázni. Bár Lina alig tudott írni-olvasni, ragaszkodott hozzá, hogy gyerekei az Angel számára megfizethetô legszínvonalasabb oktatásban részesüljenek. Fidelt és két fivérét, Rault és Ramont Santiagode Cubába küldték egy bentlakásos iskolába.. Fidel 1945-ben bekerült a havannai egyetemre, ahol a kubai nacionalista professzorok befolyása alá került, és elmélyült a kubai történelem tanulmányozásában.

Fidel Castro vezette azt a forradalmat, amely megdöntötte egy gyűlölt diktátor uralmát. 1959. január 6-án, amikor diadalmasan bevonult Havannába, ő volt egy egész nemzet reménységének megtestesítője. Fidel, a fiatal, szakállas gerillavezért messiásként fogadta Kuba népe, igazi romantikus hős volt a szemükben. Fidel végtelenül összetett személyiség, kiemelkedő intelligenciával és hajlíthatatlan akarattal, ugyanakkor Fidel Castro a latin-amerikai történelem egyik legnagyobb zsarnoka. Számláján rengeteg bűn van: kubaiak ezreinek a bebörtönzése, megkínzása, meggyilkolása és másfél millió kubai száműzése. Kuba több mint négy évtizede nem tudja, mi a szabad választás, a szólásszabadság, a kritika gyakorlása, az utazás vagy a gondolkodás szabadsága, és katasztrofális gazdaságpolitikája miatt a kubai nép a szó szoros értelmében éhen hal, miközben a sziget a turista-prostitúció paradicsomává vált.

 

Forrás: Borsonline

Címkék: ,