Meghalt egy új influenzás beteg Magyarországon

Meghalt egy új típusú influenzával fertőzött beteg Magyarországon – erősítette meg a sajtóhíreket Falus Ferenc országos tiszti főorvos a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Egy 41 éves férfi az áldozat. Falus Ferenc elmondása szerint a férfi az influenza vírusa miatt kialakuló tüdőgyulladásba halt bele. A boncolás közben derült ki, hogy az új, A(H1N1) vírussal fertőződött meg. A férfi korábban nem járt orvosnál. Szív- és tüdőbeteg volt.

A férfiról annyit tudni, hogy hirtelen lett rosszul az utcán, tehát nem volt lázas az ezt megelőző napokban, nem járt orvosnál, és a családja sem volt beteg. A férfi július 15-én halt meg, de hogy pontosan hol, azt személyiségi jogokra hivatkozva nem árulta el az országos tisztifőorvos.

A szakemberek szerint a férfi egy külföldi vírushordozótól kapta el az új influenzát, aki időközben vélhetően meggyógyult. A 41 éves férfivel végül egy gyorsan kialakuló tüdőgyulladás végzett, azonban két súlyos alapbetegsége is volt. A szív- és tüdőproblémák tovább súlyosbították állapotát – hangzott el.

Az új, A(H1N1) vírus jelenlétét az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ vizsgálatai is megerősítették. A férfi közvetlen környezetében egyébként nincs újabb fertőzés. A Váci úti irodaházban dolgozókkal – ahol korábban több megbetegedés is előfordult – sem volt semmilyen kapcsolata – tette hozzá újságírói kérdésre válaszolva Falus Ferenc. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: a beteg halálát nem lehet rendkívülinek minősíteni, mert a szezonális influenzánál is minden évben néhányan életüket vesztik rendkívül gyorsan kialakuló tüdőgyulladásban.

Az elmúlt 24 órában hét új influenzás beteget regisztráltak az országban, ezzel – az elhunytat nem számolva – 36-ra nőtt az érintettek száma. Falus Ferenc elmondta: mindenkinél enyhe lefolyású a betegség, közülük kettőt kórházban figyelnek meg. A hét új beteg közül ketten amerikai állampolgárok, öt magyar, de feltehetően ők is külföldiektől fertőződtek meg. Falus Ferenc hangsúlyozta: a történtek után sem tervezik, hogy változtatnának a nemzeti pandémiás terven, és karantént sem terveznek az országban a külföldi beutazók miatt.

A kormányszóvivő közölte: a korábbi hírekkel ellentétben az új influenza elleni oltóanyag gyártása még nem kezdődött meg. Egyelőre az előkészületek folynak, még az engedélyek beszerzése sem fejeződött be. A tömeges gyártást várhatóan szeptember közepén vagy végén kezdhetik el. Október elején azonban már az oltások is megkezdődhetnek. Ekkora már több mint négymillió ember számára elég vakcina áll majd rendelkezésre – mondta Szollár Domokos.

Falus Ferenc arról is beszélt, hogy elsősorban a veszélyeztetetteket – például az egészségügyi dolgozókat -, illetve az időseket oltják be. Arról, hogy rajtuk kívül ki kaphatja még ingyenesen a védőoltást, a tisztiorvosi szolgálat körlevélben értesíti majd a háziorvosokat. Az országos tiszti főorvos hozzátette: a lakosság körülbelül felének beoltásával megállíthatják a fertőzés terjedését, de továbbra is óvatosságra és a higiéniés szabályok betartására figyelmeztette az embereket.

Az azt firtató kérdésre, hogy miért nem hozták az esetet korábban nyilvánosságra, az országos tisztifőorvos úgy reagált: kedd este kapta meg a laboreredményeket, aztán pedig kellett néhány óra ahhoz, hogy tisztázzák, mi történt pontosan. “Pár óra késlekedést magamra tudok vállalni, de egy teljes hetet semmiképpen sem” – fogalmazott.