Meghalt egy gyerek – senki sem felelős

Miskolc – Másodfokon a helyettesítő orvos mulasztását sem hozták közvetlen kapcsolatba a fiú halálával.

Egy 16 éves, szellemileg sérült fiú halálának kapcsán a főügyészség a gyerek szülei mellett több orvost is a vádlottak padjára ültetett, írtuk tavasszal, amikor a Miskolci Törvényszék előtt büntetőper elkezdődött.

A 16 éves Down-kóros fiatalember még 2009 augusztusában lakásuk fürdőszobájában a vizes padlón megcsúszott és elesett. Másnap reggel nagy fájdalmakra panaszkodott, ezért szülei mentőt hívtak hozzá. A megyei kórház traumatológiai osztályán megállapították, hogy a bal combcsontja eltörött és azonnal megműtötték. A sikeres műtétet követően a zárójelentésben előírták, hogy a gyermeknek továbbra is naponta kapnia kell véralvadásgátló injekciót, amit a háziorvosnak kell felírni a zárójelentéssel együtt átadott javaslatra. A gyereket ismerő háziorvos azonban szabadságon volt, őt helyettesítette az elsőrendű vádlott, aki a szülőktől átvett zárójelentést átfutotta, de a gyógyszerre vonatkozó szakorvosi javaslatot nem vette ki a kórházi dokumentációból, hanem azt visszaadta, így a véralvadásgátlót senki sem írta fel, és később a fiúnak nem adta be, így ő – a kórházi szakorvosi javaslat ellenére – semmilyen véralvadásgátló kezelésben nem részesült. A gyermek szeptember 12-én reggel az ágyból felkelve megszédült és elájult. A kiérkező mentők, megkísérelték az újraélesztését, az azonban nem vezetett eredményre, a fiú meghalt. A boncolás során kiderült: halálát a combcsonttörés miatt létrejött alsó végtagi visszérrögösödés során kialakult tüdőembólia okozta, ezért a főügyészség a fiú háziorvosa és az őt helyettesítő kollégája, valamint egyikük asszisztense és a fiút a traumatológiai osztályon ellátó főorvos ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, a fiú szülei ellen emberölés vétsége miatt emelt vádat.

A Miskolci Törvényszék a lefolytatott bizonyítási eljárás végeztével májusban kihirdetett ítéletében egyedül a helyettesítő orvost marasztalta el; míg a többi vádlottat az ellenük felhozott vádak alól felmentette, addig őt másfél év fogházbüntetésre ítélte, amit végrehajtásában két évre felfüggesztett. Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be a tényállás téves megállapítása miatt, felmentés végett, ezért az ügy a Debreceni Ítélőtábla elé került, ahol a dr. Balla Lajos vezette büntetőtanács az újból lefolytatott bizonyítási eljárást követően csütörtökön hirdetett határozatot. Eszerint nem állapítható meg kétséget kizáró bizonyossággal az, hogy a foglalkozás körében elkövetett szabályszegés és a halálos eredmény között ok-okozati összefüggés áll fenn, ezért a másodfokú bíróság csak a bűncselekmény alapesetét állapította meg, azaz foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetést, amiért a bíróság 60 ezer forint pénzbüntetésre ítélte az elsőrendű vádlottat.

ÉM-SZP