Meghalt az Egyesült Államok utolsó első világháborús veteránja

Az Egyesült Államok elvesztette utolsó élő kapcsolatát az első világháborúval, miután meghalt a háború utolsó amerikai veteránja. Frank Buckles, aki idősebbnek hazudta magát a sorozáskor, 110 éves volt.

A család szóvivőjének közlése szerint Buckles békésen halt meg, természetes okok miatt West Virginia szövetségi államban található otthonában, vasárnap. Az Egyesült Államok utolsó veteránja február elsején ünnepelte 110-ik születésnapját. A család szerint egészségügyi állapota az előző év vége óta folyamatosan romlott.

Buckles 1917-ben, 16 éves korában jelentkezett szolgálatra az amerikai fegyveres erőknél, miután az Egyesült Államok belépett a háborúba. A haditengerészet és a tengerészgyalogság kora miatt visszautasította jelentkezését, de a hadsereg sorozótisztjét sikerült meggyőznie arról, hogy már 21 éves.

A férfi Nagy-Britanniában és Franciaországban töltötte a háborút, de hiába vágyott rá, soha nem jutott el a frontvonalra. A tizedesi rangig jutott Buckles 1920-ban szerelt le, majd a hajóiparban helyezkedett el. Buckles éppen a Fülöp-szigeteken volt egy amerikai hajózási cég képviseletében, amikor 1942-ben a japán csapatok elfoglalták az országot. A férfit a japánok elfogták, és a következő három évet egy japán hadifogolytáborban töltötte.

Szabadon engedése után West Virginia államban telepedett le. Elmondása szerint környezetében senki sem tudta, hogy az első világháború veteránja, egészen 1999-ig, amikor Jacques Chirac francia elnök kitüntette a francia becsületrenddel.

Buckles életének utolsó éveit azzal töltötte, hogy egy első világháborús emlékmű felépítéséért kampányolt Washingtonban.