Meghalt a volt amerikai védelmi miniszter – Robert McNamara

Életének 93. évében elhunyt Robert Strange McNamara, aki védelmi miniszterként szolgálta az Egyesült Államokat a vietnami háború, és a kubai rakétaválság idején. 1968-as leváltása után a Világbank elnöke lett 1981-ig. McNamara egyike volt azoknak, akik kidolgozták az amerikai nukleáris elrettentés politikáját.

Mcnamara 1916. június 9.-én született, a Kalifornia állambeli Oakland-ben. A középső nevét édesanyja után kapta. 1937-ben a Berkeley Egyetemen szerzett fokozatot. Tagja volt a Phi Beta Kappa társaságnak, ami egyfajta tudós, elit társaság az amerikai egyetemeken – tagjaik a felnőtt kutatókon kívül csak a legjobb egyetemi hallgatókat hívják meg körükbe.

1939-ben mester fokozatot szerzett a Harvard Egyetem üzleti iskolájában. 1940-ben visszatért tanítani a Harvard Egyetemre és ő lett a legjobban fizetett és legfiatalabb tanársegéd. 1943-ban belépett a hadseregbe, 1946-ban alezredesként leszerelt a légierőtől.

Később, 1961-1968 között az Amerikai Egyesült Államok 8. védelmi minisztere lett. Tisztségében két államfő, John F Kennedy és Lyndon B Johnson elnöksége alatt is szolgált. Így a vietnami háború, és a kubai rakétaválság idején is hadügyminiszter volt. Ezenkívül kidolgozója volt az amerikai nukleáris elrettentés politikájának.