Meghalt a világhírű Hitler-kutató

84 éves korában meghalt Werner Maser, a világ egyik legelismertebb Hitler-kutatója – közölte pénteken a tudós családja. A náci vezérről írt első, objektív, tényeken alapuló művét 35 év alatt 22 nyelvre fordították le.

Maser 1971-ben írta a Hitler: Legenda, mítosz és valóság című művét. Nem sokkal később kötetbe gyűjtötte a náci vezér leveleit és feljegyzéseit is: mindkét művet szigorú tárgyilagosság és lelkiismeretes kutatómunka jellemezte.

Maser volt az, aki az Egyesült Államokban nyomára bukkant Hitler elveszettnek hitt orvosi látleleteire, és ő bizonyította be, hogy a Stern magazinban 1983-ban megjelent, Hitlernek tulajdonított naplórészletek hamisítványok.

Maser könyvet írt a nürnbergi perről és a német-szovjet konfliktusról is. Utóbbi művében azt a sok vitát kiváltó nézetet vallotta, hogy a Szovjetunió 1941-es megtámadása csak megelőző lépés volt, mert Sztálin két héten belül a Harmadik Birodalom ellen indult volna.

Werner Maser egyéb politikai életrajzokat is írt: 1990-ben jelent meg a korábbi kancellárról, Helmut Kohlról írt könyve.Sporthírek