Meghalt a túszejtő a Discovery Channelnél, a túszok sértetlenek

Meghalt a túszejtő a Discovery Channelnél, a túszok sértetlenek
A rendőrség mesterlövésze halálos sebet ejtett azon a fegyveresen, aki helyi idő szerint szerda kora délután hatolt be a Discovery Channel Washington környéki székházába, ahol három embert – egy biztonsági őrt és két másik férfit – túszul ejtett. A foglyait sértetlenül szabadították ki a kommandósok.

A CNN amerikai hírtelevíziónak az illetékes rendőrörs egyik vezetője, Thomas Menger úgy nyilatkozott, hogy a mesterlövész, akkor lőtte le a férfit, amikor az, az egyik fogvatartottra emelte pisztolyát. A négy órán keresztül tartó túsztárgyalás során, a telefonos beszélgetések mellett, a székház biztonsági kameráin keresztül figyelték, hogy mit tesz a túszejtő. “Nyugodtnak tűnt, de nem mondanám, hogy tiszta volt a tudata. A beszélgetés alapján számomra egyértelmű volt, hogy mentális problémákkal küzd.” – mondta a főrendőr, hozzátéve, hogy a férfi nem kötözte meg túszait, ám azoknak a földön kellett feküdniük.

A Discovery Channel központját már a férfi akciójának kezdetén kiürítették, az épület 1900 dolgozóját evakuálták. Az NBC amerikai tévétársaság azt közölte, hogy egyik szerkesztőjük rövid ideig beszélt is a támadóval. A riporter a Discovery Channel-hez telefonált, hogy kiderítse mi történik ott, amikor váratlanul a túszejtő vette fel a telefont. “Fegyverem és bombám van. Több bombát is a testemhez erősítettem, készen állok arra, hogy felrobbantsam őket” – mondta állítólag a férfi, aki James Lee-nek nevezte magát.


Korábban is tiltakozott már

Később a rendőrség is megerősítette, hogy James Jay Lee-ről van szó, aki korábban számos alkalommal tiltakozott már különböző formákban a tévécsatorna ellen. 2008-ban például több ezer dollárt dobált a levegőbe a Discovery Channel székháza előtt, mondván a csatorna programjai semmit sem tettek a Föld megmentésére. Ekkor letartóztatták. Később a www.savetheplanetprotest.com, oldalán követelte, hogy a tévétársaság változtassa meg műsorait. A CNN úgy tudja, hogy Lee-hez köthető egy dühödt nyilatkozat is, amelyet nemrég töltöttek fel az internetes oldalra. A szöveg “mocsoknak” nevezi az embereket, és követeli, hogy a Discovery Channel “vessen véget az élősködő emberi lények születésének propagálásával”.

A Discovery Communications cég szóvivője szerint mostanáig nem vették komolyan Lee fenyegetéseit és követeléseit. A cégnél – amely a Discovery Channel, az Animal. Planet és a Science Channel csatornákon keresztül 180 ország másfél milliárd előfizetőjéhez jut el – azt mondják, csütörtök reggel folytatják a munkát, mintha semmi sem történt volna.
– Független Hírügynökség –