Meghalt a legendás New York-i CBGB rockklub alapítója

Meghalt Hilly Kristal, a legendás New York-i rockklub, a CBGB (szíbídzsíbí) alapító-tulajdonosa – jelentette az amerikai média szerdán. A punkzene mekkájának és bölcsőjének számító klub vezetője kedden, 75 éves korában hunyt el, rákos volt.

Hilly Kristal 1932-ben született Manhattenben, de New Jerseyben nőtt fel. Kilencévesen lett koncerthegedűs, majd az ötvenes években a Radio City Music Hall férfikórusában énekelt. Később egy manhattani jazz klub menedzsere, ahol olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Miles Davis

Kristal 1973-ban nyitotta meg New York East Village nevű részén a Country, Bluegrass and Blues (CBGB) nevű klubbot, eredetileg a hely nevében is jelzett zenék bemutatására, de a szórakozóhely végül a fiatal, az aktuális trendekkel szembe menő rock-zenészek otthonává vált. A klubban olyan együttesek léptek fel, akik a disco és a hetvenes évekbeli rockzene helyett az egyszerű, nagy energiájú rock and rollt részesítették előnyben – írta Kristal az 2006 októberében megszűnt szórakozóhely honlapjára.

A CBGB-ben olyan zenészek kaptak lehetőséget a bemutatkozásra, mint a Television, Patti Smith, a Blondie vagy a punkzene legnagyobb hatású együttese, a The Ramones.

A klub azért szűnt meg, mert Kristal nem tudta tovább fizetni a havi 65 ezer dolláros, azaz nagyjából 12 millió forintos bérleti díjat.