Meghalt a Birodalom visszavág rendezője

87 éves korában elhunyt Irvin Kershner “A birodalom visszavág” rendezője – közölte hétfőn George Lucas. Kershnert nemcsak”A birodalom visszavág”- ról ismerték a filmrajongók. Ő rendezte egyebek mellett a “Soha ne mondd, hogy soha” című James Bond-filmet Sean Connery főszereplésével, valamint a Robotzsaru 2-t is.

Irvin Kershner Los Angeles-i otthonában halt meg hosszú betegeskedést követően – közölte keresztlánya, Adriana Santini az AFP- vel.”A világ elveszített egy nagy rendezőt és egy nyílt embert, akit nagy örömömre ismerhettem. Irvin a szó legtágabb értelmében igazi úriember volt”- közölte Lucas, aki a dél-kaliforniai egyetem filmszakán volt Kershner diákja, és ő volt azt, aki felismerte Lucas tehetségét. Kershner abban a zsűriben volt tag, amely Lucas 1971-es sci-fijét, a THX 1138-at fesztiváldíjjal jutalmazta.

A Philadelphiában született Kershner zenésznek és fényképésznek tanult, mielőtt áttért volna a filmezésre. Az 1950-es években dokumentumfilmeket készített, majd az évtized végén kezdett játékfilmeket rendezni. Lucas azt mondta Kershner halálhírének bejelentésekor: azért választotta őt “A Birodalom visszavág” rendezésére, “mert rájött, hogy ő nem akarja megcsinálni, és olyan valaki kellett neki, akiben megbízik, akit valóban tisztel, és akinek munkáiban kiérlelt gondolatok és humor van”.