Meggyógyult az egy hónapja megmérgezett parlagi sas

Meggyógyult, ezért szerdán szabadon engedték azt a parlagi sast, amelyiket egy hónapig kezeltek a Hortobágyi madárkórházban karbofurán mérgezés miatt. Tavaly összesen 12 parlagi sas pusztult el mérgezés miatt. Az elmúlt 10 évben több mint 100 védett és 32 fokozottan védett madár hullott el Magyarországon, pedig már vannak kevésbé veszélyes vegyszerek is a piacon. A Magyar Madártani Egyesület arra kéri a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztérium vezetőit, hogy tiltsák be a védett madarakra veszélyes karbofurán tartalmú növényvédő szerek használatát.

Egy hónap kellett a teljes felgyógyuláshoz, de szerdán már szabadon engedték azt a fokozottan védett parlagi sast, amelyet karbofurán tartalmú növény védőszerrel mérgezték meg. A mostani esetben szerencséjére még időben rátalált egy vadász a beteg madárra, de évről-évre több pusztul el belőlük. .

Déri János, a Madárkórház igazgatója azt mondta, a Hortobágyi Madárkórházban a külvilágtól teljesen elzárva élte életét a mérgezett sas, a kórház dolgozói sem mentek be hozzá, csak amikor a táplálékot vitték be.

Magyarországon mindössze 81 pár parlagi sas él. Hiába védettek az utóbbi években mégis egyre több pusztul el közülük. Legtöbbször azért, mert megeszik azokat a karbofurán tartalmú növény védőszerrel mérgezett csalikat, amiket emberek tesznek ki kártevő állatok ellen. Ez pedig törvénytelen. A Madártani Egyesület ma levélben kérte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztériumot, hogy tiltsák be ezt a szert.

Az Egyesült Államokban tavaly már betiltották a szert. Ha Magyarországon ma megtiltanák a forgalmazását, még akkor is másfél év, amíg teljesen kikerülhet a forgalomból, így társaival együtt a most szabadon engedett parlagi sas még sokáig nem lesz biztonságban.Sporthírek