Meggyógyult az édesanyját elvesztõ újinfluenzás nyíregyházi baba

Meggyógyult, és édesapja pénteken hazavihette a kórházból azt a H1N1 vírussal fertõzött csecsemõt, akinek 27 éves édesanyja januárban belehalt az újinfluenza szövõdményeibe. A koraszülött kislányt december óta kezelték a Nyíregyházi Jósa András kórházban. A csecsemõ jól van, a babát özvegyen maradt édesapja és nagymamája gondozza.

Olivia Emmát szombaton már édesapja etette nyíregyházi otthonukban. A kislány 2-3 óránként kap a speciális összetételû tápszerbõl. Az újinfluenzával fertõzõdött gyermek 1210 grammal született, az orvosok december 11-én császármetszéssel segítették világra. Nem sokkal késõbb újra kellett éleszteni, állapota hetekig életveszélyes volt.

A kis Olivia Emma súlya most 2700 gramm. Az inkubátorban eltöltött hetek nem okoztak egészségkárosodást – mondta szombaton a Független Hírügynökségnek Szilágyi Gábor. A kislány édesapja elmondta: gyermekének nincs maradandó látás- vagy halláskárosodása.. Az édesapa boldog, hogy lányát végre hazavihette, de párjának értelmetlen elvesztésébe nem tud és nem is akar belenyugodni.

A baba 27 éves édesanyját nem tudták megmenteni az orvosok, a fiatalasszony január 13-án meghalt. Korábban nem kapott védõoltást. Özvegye vizsgálatot követelt halálának tisztázására, mert a lázas kismamát korábban kétszer is hazaküldték a kórház ügyeletérõl. Az intézmény belsõ vizsgálata nem állapított meg mulasztást.

Fiatalon özvegyen maradt fiának édesanyja segít. A nagymama vigyáz a kislány 3 éves nõvérére, Dórára is, amíg apjuk dolgozik..

Magyarországon összesen 121 ember halt meg az újinfluenzával összefüggésben, köztük 5 kismama. Január végéig a hazai kórházakban 39 állapotos nõt kezeltek újinfluenzával.