Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.10.04. 11:30

Megverik, kirabolják őket

A bűnözők számára könnyű célpontot jelentenek az idős emberek. De ki védi meg őket?

Hegyi Erika

Vigyázzunk az idősekre is! (illusztráció)

Szinte minden héten hallunk olyan esetről, hogy egyedül élő, idős embereket támadnak meg, rabolnak ki. Legutóbb egy gönci nyugdíjas férfit vertek meg a támadók, és vitték el kevéske pénzét. A települések polgármesteritől azt tudakoltuk, az önkormányzatok miként vigyázhatnak idős lakóikra, miként garantálhatják biztonságukat. Kiderült, tökéletes megoldás nincs, de a legtöbb településen figyelnek az egyedül élő nyugdíjasokra.

Sivák János, Gönc polgármestere elöljáróban leszögezte, a városban nagy szükség lenne polgárőrségre, de jelenleg ilyen nem működik. Korábban szolgáltak polgárőrök Göncön, de aztán egy incidens után (megverték az egyik polgárőrt) megszűnt a csoport. Az azonban nagy segítség, hogy a városnak van rendőrőrse, és amióta érzékelhető a rendőri jelenlét, a közbiztonság is javult a településen.

– Az idősek védelmét az is segíti, ha a rokonok, szomszédok odafigyelnek egymásra. Ha észreveszik, hogy valakit nem láttak az udvaron vagy az utcán a megszokott időben, akkor járjanak utána, nem történt-e valami baja. Tehát a közösségi összefogás mindenképpen elengedhetetlen. Kisebb településeken működik a házi jelzőrendszer, de nálunk nincs ilyen. Sajnos az idősek nálunk is egyedül maradnak. Korábban egy portán három generáció élt együtt, így a családtagok tudtak egymásra figyelni, vigyázni. Ma a fiatalok elköltöznek, ez okozza, hogy a nagymamák és nagyapák magukra maradnak – fogalmazott a polgármester.

Polgárőrség és jelzőrendszer

Göncruszkán nem jellemző, hogy megtámadják az időseket, de tavaly történt egy tragikus eset, amikor megöltek és kiraboltak egy nyugdíjas asszonyt, tudtuk meg Urbán József polgármestertől. Mint mondta, az sokat segít, hogy a házi gondozószolgálat gondozói mindennap ellátogatnak az egyedül élő idős emberekhez. Polgárőrség is működik a településen, 32 polgárőrrel. Ők főleg éjszaka járőröznek, korábban pedig a postai kézbesítőt is ők kísérték, nehogy támadás érje, amikor pénzt visz az embereknek. Ma már azonban mobil posta működik a településen, azaz autóval jár a postás, aki nem helybéli, tehát a Göncruszkán élőket sem ismeri személyesen. Sokat segít azonban, hogy a községben 16 éve működik a házi jelzőrendszer. Az idős emberek ezzel tudnak jelezni, ha valami problémájuk van, majd segítséget kapnak a helyben lakó gondozótól.

Perén is érdeklődtünk, ahol Blaskó István polgármester lapunknak elmondta, az idősek védelmében az lenne a megoldás, ha az önkormányzatok olyan gondozói szolgálatot tudnának létrehozni, aminek keretében a gondozók délután és hétvégén is el tudnának látogatni az egyedül élő nyugdíjasokhoz. Ehhez azonban állami anyagi támogatásra lenne szükség. Perén is előfordul, hogy megtámadnak időseket, legutóbb az egyik rabló az áldozata függönyét is felgyújtotta. A támadó ma már büntetését tölti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában