Megfigyelés alá vettek egy párt

Görögország kedden otthoni megfigyelés alá helyezett egy idős házaspárt, akinek a gazdaságában madárinfluenzás baromfit találtak.

Görögország az első Európai uniós tagállam, amelyben felütötte a fejét a madárinfluenza. Folyik a laboratóriumi vizsgálat, hogy a szárnyasok influenzája azonos-e az emberre halálos H5N1 törzzsel. Egyidejűleg Athén lépéseket tett az influenzaellenes szerek készletének bővítésére.

Alexandros Kontos mezőgazdasági miniszterhelyettes rendkívüli sajtóértekezleten bejelentette, hogy újabb mintákat küldtek az észak-görögországi Szaloniki EU-tanúsítvánnyal rendelkező laboratóriumába. A vizsgálandó anyag arról a kelet-égei-tengeri szigetről valók, ahol október 14-én madárinfluenzás baromfit találtak. A szaloniki laboratóriumnak egy hétre van szüksége a vizsgálat elvégzéséhez.

A baromfi tulajdonosa egy idős pár, aki ebben az évben már kapott influenza-megelőző védőoltást. A két idős embert kedden megvizsgálták, és egy héten át otthonában megfigyelés alatt tartják.

A mezőgazdasági miniszterhelyettes cáfolta, hogy a kérdéses baromfi török importból származott volna. Közölte, hogy Törökországból évek óta tilos élő baromfit szállítani Görögországba.

Az egészségügyi miniszter, Nikitasz Kaklamanisz kedden elismerte, hogy Görögországnak kevés a “normál” (nem madárinfluenzához való) influenza-oltóanyaga. Ezért Athén 280 ezer adag vakcinát rendelt.

Görögország egyúttal 40 ezer adag madárinfluenzára való Tamiflu gyógyszert is vásárol, a meglévő félmillió adagos készletéhez, közölte az egészségügyi miniszter.