Megfagynak a rendõrtanulók?

Jogszabályi hiányosságok miatt nincs téli ruházatuk a rendészeti szakközépiskolákban tanulóknak. A Független Rendõr Szakszervezet (FRSZ) szerint a tanulókat késõ õsszel, illetve télen akarják gyakorlatra vezényelni, ami megfelelõ ruha nélkül kockázatos.. Az FRSZ a rendészeti minisztert kéri, hogy intézkedjen soron kívül a rendészeti szakközépiskolások és a frissen végzettek érdekében.

Az FRSZ közleménye szerint az eltérõ jogszabályok miatt nincs megfelelõen szabályozva a rendészeti fõiskolások téli ruházattal való ellátása. A szakszervezet szerint a szabályok a fõiskolai hallgatókkal szemben a rendészeti szakközépiskolai tanulóknak nem biztosítják a téli szolgálathoz szükséges ruházatot. A jogszabály készítésekor a szakszervezet felvetéseit figyelmen kívül hagyták, ugyanakkor az FRSZ információi szerint idén október-november-decemberben akarják közterületi gyakorlatra vezényelni a tanulókat.

Az FRSZ szerint hasonló helyzetben vannak a májusban végzett rendõrszakközepesek is, nekik ugyanis csak nyári ruhát adtak. A pályakezdõ rendõrök ruházata amúgy sem teljes, sokuknál hiányzik a bakancs. A ruházatra vonatkozó rendelet szeptember 15. napjától írja elõ az átmeneti és november 30-ától a téli öltözet viselését. A hiányosságokkal kapcsolatban a Rendõrségi Érdekegyeztetõ Tanács legutóbbi ülésén a rendõrség képviselõje munkáltató azt mondta, hogy a közbeszerzési eljárásokat már lefolytatták, de az egyenruha kiosztásának konkrét idõpontjáról nem tudtak nyilatkozni.

Az FRSZ közleményében szólítja fel a rendészeti minisztert, hogy soron kívül intézkedjen a fiatal rendõrök egészsége érdekében az egyenruhák kapcsán.Sporthírek