"Megeszik" a szúnyogok a Rába-parton élőket

Árvíz után szúnyoginvázió. Szenvednek az emberek a vérszívóktól Vas megyében, a Rába-parti településeken. A szúnyogok annyira elszaporodtak, hogy azonnal ellepik, aki az utcára lép. A kertekben képtelenség dolgozni, az óvodákban pedig nem tartanak szabadtéri foglalkozásokat. A kis településeken nincs pénzük az irtásra az önkormányzatoknak.

Az árvíz után visszamaradt pangó vizekben zavartalanul szaporodnak a szúnyogok a Rába árterében. A vérszívók ellepték a településeket. Rum utcáin szinte egyetlen lépést sem lehet megtenni csípés nélkül. A legtöbb helybeli el sem indul otthonról riasztószer nélkül.

Az óvodásokat nem merik kivinni az udvarra az óvónők, a gyerekek csak minimális időt töltenek szabadtéri játékkal. A fűből, a fákból, mindenhonnan jönnek a nagy szúnyograjok. A riasztószerek sem segítenek, a gyerekek tele vannak sebekkel – mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Pados Istvánné óvónő.

Rumban három millió forintba kerülne az irtás, de az önkormányzatnak nincs pénze.

Többszörös permetezés kell. A szakemberek szerint tíznaponta, legalább háromszor kellene megismételni, hogy hatékony legyen. Az önkormányzat ezt nem tudja kifizetni – mondta Németh László polgármester.

Vas megyében harminc kistelepülésen szenvednek az emberek a szúnyogoktól, mert az önkormányzatok nem tudják kifizetni az irtást. A polgármesterek a megyei védelmi bizottságtól kértek segítséget. Szúnyogirtásra egyébként a Vas Megyei Védelmi Bizottságnak sincs elkülönített pénze – összesen harminc millió forintra lenne szükség Vas megyében -, de Kovács Ferenc elnök állami támogatásra kapott ígéretet. Ha minden jól megy, a légi permetezés napokon belül elkezdődhet a harminc érintett településen.