Megérkeztek a sárkányok Nyíregyházára

Sárkányok érkeztek pénteken az Indonéz szigetvilágból, Komodóról a Nyíregyházi Állatparkba. A varánusz gyík tenyészpár az esõerdõ-ház lakója lesz. Európában csupán tizennégy állatkertben található komodói sárkány.

A varánusz nagyon veszélyes állat, a szájüregében olyan baktériumok élnek, melyek a sebbõl a vérbe jutva pár napon belül vérmérgezést, majd halált okoznak. Amikor egy sárkány rátámad áldozatára, a harapás után továbbáll, a többit a nyálában lévõ fertõzõ baktériumok végzik el. S mivel a sárkánynak páratlanul jó a szaglása, a tetemet már gyerekjáték megtalálnia.

Mint Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: a pénteken Nyíregyházára érkezett 16 éves hím és 8 éves nõstény varánusz annak az Európában is egyedülálló Zöld Piramisnak (esõerdõ-háznak) a lakója lesz, amelyet húsvétkor adnak át. Itt minden megtalálható majd a hangyától az elefántig. A legmodernebb élõhelyet alakítottak ki a varánuszoknak, hogy szaporodhassanak, utódjaikat pedig visszatelepítik eredeti élõhelyükre, ahol védettek.
Európában 14 állatkertben élnek varánuszok, többségük magányosan. Párban csak 6 helyen láthatjuk õket, de közülük csak kettõ szaporodik. A nyíregyházi lehet a harmadik.