Friss hírek

2009.12.04. 08:59

KLÍMA - India 20-25 százalékkal csökkenti karbonintenzitását

<p>India csütörtökön régóta várt számszerûsített vállalást jelentett be a széndioxid-kibocsátás mérséklésére.</p>

Eszerint a kontinensnyi ország a következõ 10 évben 2005-höz képest 20-25 százalékkal mérsékli úgynevezett karbonintenzitását, vagyis az egységnyi GDP-re jutó széndioxid-kibocsátást. Ez ténylegesen nem a széndioxid-kibocsátás csökkentését jelenti, hanem csupán a kibocsátás növekedési ütemének visszafogását.

A bejelentést a környezetvédelmi miniszter, Dzsairam Rames tette a parlamentben.

A miniszter újólag leszögezte az ismert indiai álláspontot, hogy az ország nem hajlandó jogilag kötelezõ vállalást tenni. A karbonintenzitás mérséklése Indiának önkéntes, jogilag nem kötelezõ elhatározása.

A miniszter ezt a mérsékelt vállalást is attól tette függõvé, hogy az ország kap nemzetközi pénzügyi támogatást a megvalósításhoz.

Ezzel együtt is a bejelentés lényeges változást jelent az indiai álláspontban. Új-Delhi ugyanis eddig mereven elutasította, hogy bármiféle számszerûsített vállalást tegyen.

India a világ 5 legnagyobb széndioxid-kibocsátója között van. Ez utóbbi napokban nagy nemzetközi nyomás alatt állt, miután már az Egyesült Államok, a 2. számú kibocsátó, és Kína a világelsõ is tett számszerû vállalást a hétfõn kezdõdõ koppenhágai klímavédelmi világértekezletre készülve.

Az Egyesült Államok 2020-ig 17 százalékkal vállalja csökkenteni az üvegházhatású gázok termelését a 2005-ös szinthez képest. Az Európai Unió 20 százalékos csökkentést tervez, de az 1990-es szinthez képest, és kész 30 százalékra is, ha más országok is csatlakoznak hozzá. Az amerikai 17 százalék 1990-es szintrõl számítva nulla vagy legfeljebb néhány százalékos csökkentést jelent csak.

Kína pedig azt vállalta, hogy a 2005-ös szinthez képest 40-45 százalékkal csökkenti az egységnyi GDP-jére jutó széndioxid-kibocstást, ami a gyakorlatban nem csökkentés, hanem a növekedés lassítása.

Kína, India és a többi gyorsan fejlõdõ szegény ország eddig mereven elzárkózott az elõl, hogy számszerû vállalást tegyen a széndioxid-kibocsátás csökkentésére. Azzal érveltek, hogy a klíma melegedése történelmileg a gazdag országok bûne, ezért ezeknek az államoknak kell a klímavédelem költségeit megfizetniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!