Friss hírek

2007.11.06. 20:06

Több mint egymillióan csonka családban

<p>Magyarországon több mint 1 millió ember él csonka családban. Ez nagyjából 660 ezer gyermeket és fél millió felnőttet jelent. Ez a teljes lakosság 11%át jelenti. Az egyszülős családok helyzetének javítását tűzte ki célul az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány. Első lépésként kedden egy szakmai konferenciát tartottak, melyen szociológusok, pszichológusok, munkaügyi szakemberek illetve civil szervezetek hívták fel a figyelmet a problémára.</p>

Az alapítvány kuratóriumi elnöke, Nagy Anna a Független Hírügynökségnek azt nyilatkozta: köztudott, hogy a csonka családok nehéz helyzetben vannak. Arról viszont csak kevés szó esik, hogy milyen speciális igényeik, szükségleteik vannak, és hogyan lehetne segíteni rajtuk. Eltekintve a pótlékoktól, az állam számára gyakorlatilag láthatatlanok az egyszülős családok - vélekedik Nagy Anna. Szerinte a civil szférából kell elkezdeni a segítő rendszer kiépítését. Egy olyan központi szervet kell létrehozni, ahol az egyszülős családok szakszerű tanácsot kaphatnak olyan praktikus, midennapi problémákban, mint például tartásdíj, az özvegyi juttatások, a lakáshasználat kérdései, vagy hogyan jutharnak hozzá a különféle segélyekhez. Brit példát említett, ahol már 60 éve működik ilyen segítségnyújtó rendszer, munkahelyteremtő programokkal, tanfolyamokkal, pszichológiai tanácsadással és forró dróttal.

Nagy Anna elmondta, hogy az alapítvány nyáron indította el a www.egyszulo.hu honlapot, ami egyfajta virtuális irodaként működik, és különféle praktikus információkat nyújt például jogi kérdésekben. A továbbiakban szeretnék ezt egy olyan közösségi portállá fejleszteni, ahol az egyedülálló szülők kapcsolatba léphetnek egymással. Mint mondta, sokan elmagányosodnak, és ez nem csak a felnőtteknek, hanem gyerekeiknek is nagyon rossz és veszélyes. A honlappal egyelőre csak közvetítő szerepet tudnak betölteni, de a jövőben szeretnének kialakítani egy önkéntes hálózatot is - tette hozzá Nagy Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!