Megemeli a társasági nyereségadót a szlovák kormány

Pozsony, 2012. május 24., csütörtök (MTI) – A jövő évtől 23 százalékos társasági nyereségadót kell fizetniük a Szlovákiában működő cégeknek – jelentette be Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön az úgynevezett Fejlesztési és szolidaritási tanács ülését követően Pozsonyban.

A Fejlesztési és szolidaritási tanács – amelyet a kormány és annak szociális partnerei alkotnak – hétfő óta, a Fico kabinet által tervezett – a költségvetés konszolidációját célzó – megszorító intézkedésekről egyeztet.
A szlovák kormányfő által most bejelentett adókulcs módosítást már korábban a konszolidáció lehetséges eszközei sorában említette a pénzügyi tárca, ám annak – vélhetően – végleges formáját Robert Fico most először erősítette meg.

A vállalatok Szlovákiában jelenleg 19 százalékos adót fizetnek. A jövő évtől tervezett adókulcs emeléstől 366 millió euró többletbevételt remél a kormány.

A költségvetés konszolidációja kapcsán előre jelzett intézkedések sorában – sajtóértesülések szerint – Robert Fico a magasabb bevételűek jövedelemadójának megemelésével is számol. Az eddig nyilvánosságra került elképzelések szerint az érintettek adókulcsa is 23 százalékra emelkedne. A “magas jövedelem” küszöbe, vagyis az az összeg amely felett már a magasabb adókulcsot érvényesítenék, 3.000 euró lenne.

– MTI –