“Megélni épp megélünk” – most…

Rezidens / Illusztráció
Rezidens / Illusztráció - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Dr. Czabajszki Máté egyike a Megyei Kórházban (amúgy EU-támogatás révén) leszerződött friss rezidenseknek.

– Egyetértek a Magyar Rezidens Szövetség céljával és akciójával, de úgy gondolom, nem helyes csak a rezidensekre fókuszálni; a teljes egészségügy rászorul a változásra – mondja az idegsebészeti osztályon dolgozó orvos. – Mi, a feleségemmel, aki az aneszteziológiát választotta, s ugyanezzel a kórházzal kötött szerződést, nem fontolgatjuk a külföldre menést, legalábbis egyelőre – jelentette ki.

Nem mintha ők fényes anyagi háttérrel rendelkeznének. Máté alapfizetése 82 ezer forint, de két hónap ittlét után már ügyeletet vállalt, az ügyeleti díjjal tudja feltornázni havi 130 ezer forint nettóra a jövedelmét. Emellett másodállásban mentőzik, gyermekmentőzik is. A felesége, minthogy igazi hiányszakmában rezidenskedik, az alapfizetés másfélszeresét kapja, ügyelet nélkül. Segítség, hogy kaptak szolgálati lakást, amelynek csak a rezsijét kell állni.

Külföldre mennek a rezidensek

– Számomra egy szakkönyv 30-150 ezer forintba kerül, a kötelezően előírt tanfolyam útiköltségét még akkor is állnunk kell, ha maga a részvétel ingyenes. A házasságkötést is azért terveztük a diploma utánra, hogy akkortól már a saját lábunkon álljunk. Kocsink éppen van, csak hát a benzin is tétel. Megélni megélünk, de családalapításra egyelőre nem gondolhatunk. Most a szakvizsga megszerzése a cél, s egyelőre mindketten jól érezzük magunkat ebben a szakmai közegben, látjuk az előrehaladás reményét is. Ugyanakkor a tág, mintegy 40 fős volt egyetemi baráti körömből mindössze 4-en vannak itthon. Aki csak „kulimunkára” lelt, az sem kap 2000-2500 eurónál kevesebbet. Ám van, aki szűk egy év alatt 4 millió forintot tett félre, amellett, hogy jól él odakinn.

ÉM-SzK


A rezidens megy, a remény marad?

Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Miskolc – Érzékelik-e megyénk két nagy kórházában, hogy „elkészülődőben” vannak a rezidensek?