Helyi közélet

2014.04.05. 14:42

Választás 2014 | Pakisztánból is szavaznak

Miskolc - Megyénkben a legkevesebb jelölt a 2. számú körzetben van.

Miskolc - Megyénkben a legkevesebb jelölt a 2. számú körzetben van.A vasárnapi országgyűlési választással kapcsolatos előkészítő munkáról, valamint a választásnapi tudnivalókról tartottak pénteken sajtótájékoztatót a megyeházán. Dr. Kovács János a területi választási iroda vezetője, megyei főjegyző kiemelte, hogy az egyik legfontosabb változás az, hogy egyfordulós lesz a választás, azaz holnap eldől mind a 199 mandátum sorsa. Emlékeztetett arra, hogy 176 egyéni választókerület helyett most 106 választókerület van az országban: megyénkben hét, amiből kettő miskolci székhelyű.

- A legkevesebb jelölt a 2. számú, miskolci központú körzetben van - 14 - , míg a legtöbb a 4. számú kazincbarcikaiban, ahol 21 jelölt közül választhatnak a polgárok - mondta dr. Kovács János.

Megtudtuk azt is, hogy 819 szavazókör került kialakításra B.-A.-Z. megyében, ahol 358 település van. Érdekesség, hogy 32 olyan település van, ahol kevesebb, mint 100 választásra jogosult polgár van, 80 azon települések száma, ahol 500-1000 a választásra jogosultak száma. 1000 és 10 ezer választópolgár él 94, míg a 10 ezer felett 8 megyei településünkön. Még a számoknál maradva: egészen pontosan 548 763 a választásra jogosultak száma a megyében.

A megyéből elkerülve több távoli országból is kérték magyarok, hogy szavazhassanak. A legnépesebb borsodi "mag" Londonból szavaz (vagy szavazott), hiszen 280-an kérték azt, hogy ikszelhessenek. Az Egyesült Államokból 67-en, Ausztráliából heten, Pakisztánból, Kínából, Thaiföldről, Iránból és Japánból pedig 1-1 szavazásra jogosult jelezte mindezt. Fontos! Sem szombaton, sem vasárnap nincs kampánycsend, azonban a szavazás ideje alatt nem lehet választási gyűlést tartani, illetve a szavazókörtől számított 150 méteren belül közterületen tilos kampánytevékenységet folytatni.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában