Megdőlhet az idei vízfogyasztási rekord Békésben, de nem lesz korlátozás

Utoljára huszonöt évvel ezelőtt kellett locsolási tilalmat elrendelni Békés megyében. Ha marad a meleg, jövő héten a megyei vízfogyasztás megdöntheti az idei rekordot, korlátozásra azonban nem kell számítani. – Miközben a csapvízfogyasztás évről-évre csökken, a száraz időszakokban a termelő kapacitások felső határát súrolhatják a napi vízigények, a csúcsfogyasztások kielégítésére azonban fel van készülve a Vízművek. […]

Utoljára huszonöt évvel ezelőtt kellett locsolási tilalmat elrendelni Békés megyében. Ha marad a meleg, jövő héten a megyei vízfogyasztás megdöntheti az idei rekordot, korlátozásra azonban nem kell számítani.

– Miközben a csapvízfogyasztás évről-évre csökken, a száraz időszakokban a termelő kapacitások felső határát súrolhatják a napi vízigények, a csúcsfogyasztások kielégítésére azonban fel van készülve a Vízművek. A Közép-békési Regionális Rendszer szakemberei napról napra nyomon követik az elfogyasztott vízmennyiséget, szükség esetén akár a tárolókapacitásokból is módjukban áll pótlást biztosítani a rendszerbe, ha kell, újabb kutakat is aktiválni tudnak – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Krisztován Anna, a Békés Megyei Vízművek Zrt. sajtóreferense. Vízkorlátozást utoljára 1984-ben kellett elrendelni a megyében, azóta viszont kibővült a regionális rendszer. A cég locsolási díjkedvezményt biztosít azoknak a családiház tulajdonosoknak, akik igénybe veszik a csatornaszolgáltatást. Ezekben az esetekben a havi vízfogyasztás 10 százalékára nem számít fel csatornadíjat a szolgáltató.