Megbuktak a hivatásos médiumok a tudományos vizsgán

London, 2012. október 31., szerda (MTI) – Nem sikerült a tudományos vizsga két hivatásos médiumnak Nagy-Britanniában: képtelen voltak bizonyítani, hogy rendelkeznek valamilyen különleges képességgel.

A két médium a Londoni Egyetemen vetette alá magát a tudományos komolyságú vizsgálatnak, illetve tesztnek. Öt olyan emberről kellett jellegzetességeket írniuk, akik függöny mögött álltak – így a médiumok nem láthatták őket -, majd az ötöknek a feljegyzések alapján magukra kellett – volna – ismerniük. De ez csak egyiküknek sikerült.

“Az eredmény tökéletesen egybevág a valószínűség-számítás alapján is kalkulálhatóval, semmivel sem tér el a puszta véletlentől” – értékelte a vizsgát Chris French egyetemi professzor.

Az egyik médium, Patricia Putt hevesen vitatta, hogy a kísérlet bármit is bizonyíthatna, mármint azt, hogy nem rendelkezik semmiféle pszichikai erővel. Azt mondta, hogy neki szemtől szemben kell találkozni az alanyokkal, vagy legalább a hangjukat hallani, hogy kapcsolatba tudjon kerülni velük. Értékelése szerint a kísérletet csupán azért ötlötték ki, hogy megerősítsék a kutatók prekoncepcióját. “A tudósok nagyon begyöpösödött gondolkodásúak” – idézte a hivatásos médiumot a BBC hírportálja.

– MTI –További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek