Megbolondult a temészet a rekordmeleg tél után

A rekordmeleg tél után ámokfutásba kezdett a természet Európában – mondják a szakértők. Idő előtt érik egy csomó zöldség és gyümölcs, a költöző állatok túl korán térnek vissza, vagy ellenkezőleg, a telelőhelyükön maradnak.

A három téli hónapban, december-január-februárban a legtöbb európai országban több mint 2 fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet a normálisnál. Ez teljesen kiütötte a természet biológiai óráját.

Olaszországban annyi már a friss zöldbab, spárga, borsó, articsóka, hogy a kereskedők nem tudják eladni.

Hollandiában a szakemberek aggódnak, hogy túl meleg tél miatt megnő a levéltetvek által terjesztett gabonavírus-fertőzés kockázata.

Németországban egyes vidéken a zabvetés fele megfertőződött egy gabonabetegséggel, mert életben maradt a betegséget terjesztő rovar, amely a normális telet nem szokta túlélni.

A belga természetvédők tapasztalják, hogy sok lepkefaj életciklusa összezavarodott a túl enyhe tél miatt. A lepkék túl korán bújnak ki a bábokból. Hasonlóképpen egy hónappal a szokásos idő előtt tértek vissza a fecskék és a harkályok is.

Az ausztriai Stejerországban legalább két héttel korábban indult meg a varangyok átvándorlása a nyári tavakhoz. Ez készületlenül érte a természetvédőket, akik gondoskodni szoktak ezekrről a kétéltűeekről, amikor a vándrolási időben átszelik az autóutakat.

A klímaszakértők és a meteorológusok szerint a szokatlanul meleg idő tavasszal és talán a nyáron is folytatódik.