Friss hírek

2007.11.15. 16:03

Tőkésék szerint propagandarendezvény volt a román-magyar közös kormányülés

<p>Propagandarendezvénynek minősíti a szerdán lezajlott közös magyar-román kormányülést a Tőkés László kampányirodájának csütörtöki közleménye.</p>

A dokumentum a rendezvény több hiányosságát is felsorolja. Ezek szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem tűzte napirendre az erdélyi magyar közösség legfontosabb kérdéseit, így nem volt szó a Székelyföld területi autonómiájáról, a személyi elvű autonómiáról, a csángók helyzetéről, a Bolyai egyetem ügyéről, az egyházi és közösségi javak visszaszolgáltatásáról, a Sapientia egyetem akkreditációjáról.

A közlemény továbbá azt állítja: "a közös kormányülés egy halvány választási kampányrendezvényhez hasonlít, hiszen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a Magyar Szocialista Párt elnöke az RMDSZ mellett kampányol, az egységdemagógiát átvéve, betanulva. Míg 2004-ben Kovács László, Gyurcsány javaslatára, 23 millió román munkavállalóval riogatta a magyar közvéleményt, most, erdélyi szövetségeseikkel együtt a magyarországi munkaerőpiac megnyitását, mint választási mézesmadzagot húzzák el orrunk előtt." A két magyar politikus az erdélyi szegényes munkaerőpiac helyzetét választási propagandaként használja fel - állítja a közlemény.

A november 25-i romániai EP-választásokon független jelöltként részt vevő Tőkés Lászlónak kampányirodája által kibocsátott dokumentum megfogalmazása szerint Gyurcsány Ferenc MSZP-elnök és Kóka János SZDSZ-elnök nemrég tett autonómiaellenes nyilatkozatai és az RMDSZ önfeladó politikájának fényében a közös kormányülés tanulsága: "összenő, ami összetartozik."

Választási hadjáratában Tőkést egyébként a Fidesz is teljes mellszélességgel támogatja: Orbán Viktor Fidesz-elnök a református püspök több korteshadjáratában is részt vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!