Megoldásokat keres a Miskolci Egyetem

Akt.:
Megoldásokat keres a Miskolci Egyetem
Miskolc – Összdolgozói fórumon tájékoztatta és hívta közös gondolkodásra a Miskolci Egyetem oktatói, dolgozói nyilvánosságát Dr. Patkó Gyula rektor október 10-én. A megelőző napok stratégiai egyeztetéseinek főbb megállapításait ismertetve tájékoztatta az egybegyűlteket az egyetem jelenlegi helyzetéről – amely azt a szituációt tükrözi, amiben az ország felsőoktatási intézményei működnek napjainkban.

A rektor elmondta: 2008-hoz képest több mint 4 milliárd forinttal (50 százalékkal) csökkent a fenntartói, állami támogatás. Kitért az egyéb mínuszakra is: az inflációs hatás miatti többletkiadás 1,47 milliárd; a szakképzési hozzájárulás kiesése további 400 millió; az innovációs járulék kiesése pedig további 600 millió forint az idén.

A számokat és a mínuszokat, illetve a működés fenntartásának megkérdőjelezhetetlenségét összesítve a rektor közös gondolkodásra hívta az egyetem oktatóit és dolgozóit annak érdekében, hogy ne kerüljön sor újabb elbocsátásokra. Ehhez elsőként – és átmeneti időre – a karok saját bevételeit zárolta a rektor. A továbbiakban a pályázati források további kihasználása és a szervezeti működés részleges átalakítása is megtakarítást jelenthet, de felmerült egyes, súlyos veszteséggel működő szakirányok megszüntetésének lehetősége is.

Az egyetem felsővezetése keresi a megoldást a jelenlegi, megszorításokkal jellemezhető, de zavartalan működés fenntartására.