Friss hírek

2010.01.16. 14:43

Az MSZP lemondatná a Csongrád megyei közgyûlés fideszes elnökét

<p>Az MSZP szerint távozni kell a közéletbõl a Csongrád Megyei Önkormányzat fideszes elnökének, miután többször nyilvánosan hazudott az önkormányzati dolgozók decemberi juttatásával kapcsolatban - jelentette ki szombaton Szabó Zoltán Budapesten. A szocialista képviselõ elmondta: a megyei önkormányzat az intézményeiben dolgozók decemberi illetményét - az általános szokással ellentétben - nem utalta át karácsony elõtt, holott ennek fedezete a kincstártól december 21-én és 22-én megérkezett.</p>

Magyar Anna, a megyei önkormányzat elnöke ehelyett levelet intézett valamennyi munkatárshoz. A kétoldalas levélben az elnök asszony sajnálkozva közölte a rossz hírt, hogy jogos járandóságát mindenki csak január 6-án kapja meg, mert csak január elején utalja a kormány a bérfizetéshez szükséges összeget. Csakhogy - hangsúlyozta Szabó Zoltán - a kincstár december 21-én és 22-én a szükséges pénzt átutalta, ez hazugság volt, és "a hazugság ütötte sebbe még egy kis sót is dörzsölt az elnök asszony," amikor hozzátette: a kormány "éppen akkor tartja vissza a pénzt, amikor a szokásosnál is több mindenütt a családi kiadás".

A képviselõ elmondta, hogy a megyei önkormányzat ellenzéki frakcióvezetõje a nyilvánosság elõtt vonta felelõsségre a megyei vezetõket. Erre válaszul Magyar Anna egy közleményében úgy fogalmazott: "a Csongrád Megyei Közgyûlés az elõzetes pénzügyminisztériumi tájékoztató alapján 2009. december 17-i ülésén ellenszavazat nélkül elfogadta, hogy 2010. január 6-án fizessék ki a decemberi béreket". Szabó Zoltán ugyanakkor hangsúlyozta: az elnök kijelentésével ellentétben semmiféle elõzetes pénzügyminisztériumi tájékoztató nem volt.

Az MSZP-s politikus szerint a Csongrád megyei önkormányzat elnöke elõre megfontolt szándékkal úgy intézte, hogy az önkormányzati intézmények dolgozói ne karácsony elõtt, hanem csak január 6-án kapják kézhez decemberi illetményüket, nem törõdve azzal, hogy ezzel megkeseríti számukra az ünnepeket. Hogy megtehesse, egy nem létezõ elõzetes pénzügyminisztériumi tájékoztatóra hivatkozva, megtévesztette a megyei közgyûlés tagjait. Célja mindezzel az volt, hogy a dolgozókat a kormány ellen hergelje - tette hozzá.

Szabó Zoltán emlékeztetett rá, hogy 2006. október 23-án Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a következõket nyilatkozta a Die Welt címû német lapnak: "politikusként még sohasem hazudtam. Egy politikus számára ez jelenti az egyetlen alapot, hogy a közéletben maradhasson". Éppen ezért a Magyar Szocialista Párt elvárja, hogy a háromszoros hazugságon ért Magyar Anna - igazodva pártelnöke szigorú morális elvárásaihoz - távozzék a közéletbõl.

A Fidesz helyettes szóvivõje, Cser-Palkovics András szombati közleményében idézetekkel reagált. Ezekben MSZP-s politikusok beszélnek a pártjukat körülvevõ korrupcióról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!