Megállj az uzsorásoknak – Világgazdaság

Szociális kölcsönnel és kedvezményes mikrohitellel támogatná a kormány az uzsorakamatok, illetve a magas költségű pénzintézeti hitelek miatt nehéz helyzetbe került magánszemélyeket – írja a Világgazdaság. A tervek szerint a rendszeres szociális segélyezés átalakításának megfelelően 2009-től lenne igényelhető a kedvezményes hitel. Kamata fél-egy százalék lenne, vagyis csak a kezelési költséget kellene megtéríteni. A támogatásokról mikrohitel-bizottság döntene, […]

Szociális kölcsönnel és kedvezményes mikrohitellel támogatná a kormány az uzsorakamatok, illetve a magas költségű pénzintézeti hitelek miatt nehéz helyzetbe került magánszemélyeket – írja a Világgazdaság. A tervek szerint a rendszeres szociális segélyezés átalakításának megfelelően 2009-től lenne igényelhető a kedvezményes hitel. Kamata fél-egy százalék lenne, vagyis csak a kezelési költséget kellene megtéríteni. A támogatásokról mikrohitel-bizottság döntene, amelyben az önkormányzatok is képviseltetnék magukat, így a kölcsönt kérő családot ismerők bírálnák el az igénylést. A lapnak nyilatkozó Kondorosi Ferenc kormánybiztos szerint törvényi szintű jogszabályra és erős állami beavatkozásra van szükség.
Több nyugat-európai országgal ellentétben nálunk nincs kamatplafon, így a bankok elvben bármekkora kamatot felszámíthatnak. Ennek felső határát a piac szabja meg – írja a lap.