Megállítható-e a diósgyőri műemlék pusztulása?

Megállítható-e a diósgyőri műemlék pusztulása?
Miskolc – Egyik olvasónk levélben fordult hozzánk, mert zavarta, hogy a Diósgyőri vár utcájában álló műemlék épület fala beázik, vizesedik. Nem volna-e egyszerűbb idejében megállítani a több száz éves ház romlását? Utánajártunk, kinek a felelőssége mindez.  

A régen uradalmi hivatalházként működő műemlék épület 1770-ben épült. Megtudtuk, hogy a korábban önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan mára magánkézbe került. A mostani tulajdonosnak pedig nagyszabású tervei vannak vele.

“Négycsillagos szállodává alakítjuk az üresen álló házat” – tudtuk meg Tóth Bertalanné tulajdonostól. “Azért ázik be a tető, mert egy vihar során letört az egyik gesztenyefa ága, és rázuhant a cserepekre. De nem csak ott, több helyen becsorog a víz. Nem jó a terület vízelvezetése. Csatorna nincs, a falak csak úgy szívják magukba a nedvességet” – mondta.

“Négy-öt évvel ezelőtt vásároltuk meg a házat. A leendő szálloda terveit jóváhagyta a műemlékek védelmével foglalkozó illetékes hivatal, sőt régészek is átnézték a helyszínt.” Tóth Bertalanné azt is elárulta, hogy a helyreállítás hamarosan elkezdődik. “Mi az állag megóvásáért, sőt javításáért küzdünk” – hangsúlyozta.

“Folyamatosan információkat gyűjtünk, hogy milyen volt néhányszáz éve az épület, hogy az eredeti állapotát állíthassuk vissza. De meg kell küzdenünk azokkal, akik betörik az ablakokat, és csikkeket, szemetet, sőt használtruhát dobálnak be rajta.

Sok vád ér minket, és csak lassan haladunk a tervek megvalósításában, hiszen – mivel műemlékről van szó – már az sem mindegy, milyen vakolóanyagot használunk.” 

Olvasói levél
Vasárnapi sétánk során vettem észre, hogy a Diósgyőri vár utcájában balra az első sarokház tetején -  ami egyébként a tábla szerint műemlék épület  – néhány cserép el van csúszva, ami következtében az eső miatt már elkezdett a vakolat bomlani a tető alatt közvetlenül.
A nyár elején is jártunk erre, akkor még nem volt ilyen nagy folt a falon, gondoltam is, hogy annak a néhány cserépnek a helyretétele nem kerül annyiba, mint most majd újra vakolni a falat. Lehet, hogy az épület “gazdátlan”? Sajnos sok ilyen van Miskolcon. Például a tavaly átadott és szépen felújított Diósgyőri Gimnázium tornatermének sarkánál a csatorna alatt szintén bomlik a vakolat, pedig még csak egy év telt el. Kíváncsi lennék, milyen munkát végeztek és garanciában megjavítják-e azt a kis szakaszt vagy megvárják, amíg szép nagy felületen leesik a vakolat és akkor sok pénzért fogják megcsinálni.

Hát ezen a hétvégén ennyit “fedeztem fel”.

Kérem a tisztelt Szerkesztőséget, hogy kérdezzék meg az illetékeseket, mert én nem tudom, kihez kell ezekkel a dolgokkal fordulni. De mivel nem messze lakom egyik helytől sem, ezért zavarja a szememet. Remélem, kijavítják a még apró hibákat.

Kapcsolódó cikkek:

  • A Diósgyőri vár árkából ömlik a lelet?
  • Kastély állott, most kőhalom
  • Gazdát cserélne a szálloda?