Megállapodtak a szakszervezetek a Rail Cargóval – nem lesz sztrájk

Megállapodtak a szakszervezetek a vasúti teherszállítással foglalkozó Rail Cargóval, így elmarad a korábban kilátásba helyezett sztrájk – közölte a VDSzSz szolidaritás csütörtökön.

A Rail Cargo korábban a válság miatt szervezeti racionalizálást tartott szükségesnek, a megállapodás szerint ezt úgy hajtják végre, hogy a munkavállalókra gyakorolt negatív hatását a lehető legalacsonyabban tartsa. A Rail Cargo vállalta, hogy visszavonja a korábban bejelentett csoportos létszámleépítési szándékát és erről pénteken értesítik a regionális munkaügyi központokat is.

A megállapodás szövege szerint, ha a jogszabályok engedik, 2011-ben is alkalmazza a cég a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét, illetve lehetővé teszik, – szintén, ha az új jogszabályok engedik – a 40 éves szolgálati idővel rendelkező munkatársnők nyugdíjba vonulását. A “Cargo Évek” programmal a cég biztosítja a még nem nyugdíjas korú, de hosszú ideje a társaságnál dolgozók számára a szolgálati idő növelését. Az 1955-ös születésű, a programban résztvevő dolgozóknak egyszeri, 1 millió forintos többlet-juttatást adnak. Mérséklik a 2011-re előírt létszámcsökkenés mértékét is.

A Rail Cargo azt is vállalja, hogy lehetőségeihez mérten elsőbbséget biztosítanak a MÁV Zrt. leányvállalatainál való elhelyezkedésre azoknak, akiktől mégis kénytelenek megválni. Azoknál a munkavállalóknál, akik vállalják a közös megegyezéssel szüntetik meg a munkaviszonyukat, a cég garantálja, hogy a felmondási idejüket és a végkielégítést is megkapják.

Mindezeken felül a cég visszavonja a munkaügyi központban bejelentett csoportos leépítési szándékát, illetve középtávú együttműködési megállapodást kötnek az érintett szakszervezetekkel, vagyis a Vasutasok Szakszervezetével, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével és a VDSzSz Szolidaritással.