Megállapodott az V.kerület és a HM a közterületről

Félórás egyeztetés után Rogán Antal V. kerületi polgármester és Szekeres Imre honvédelmi miniszter megállapodott a belvároshoz tartozó terület használatáról. Eszerint a Honvédelmi Minisztérium 2007. július 1-től 2010. június 30-ig évi 20 millió forintot fizet az V.kerületi önkormányzatnak a minisztérium körüli közterület használatért – jelentette be pénteki közös sajtótájékoztatóján belváros polgármestere és Bocskai István a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője.

Az V. kerületi önkormányzat nem vitatja, hogy a HM jogszerűen használja a tárca épülete körüli területet és elfogadta, hogy honvédelmi érdekből a minisztérium továbbra is lezárva tartja a Stollár Béla utca egy részét – mondta Bocskai István. Hozzátette: a HM viszont elismeri, hogy ez közterület, ezért július 1-től 3 éven keresztül évi 20 millió forintot fizet a belvárosi önkormányzatnak.

2010 után azért tárgyalják újra a most megkötött megállapodást, mert a honvédelmi tárca várhatóan elköltözik a jelenlegi épületből a kormányzati negyedbe – mondta Rogán Antal. Hozzátette: Elképzelhető, hogy 2010 után az ingatlan magánkézbe kerül, így megszűnik az az indok is, hogy honvédelmi okból lezárva tarthatják a Stollár Béla utcát.

A polgármester azt is elmondta: a Honvédelmi Minisztériummal ugyanolyan feltételekkel kötöttek megállapodást, mint más, a Belvárosban lévő közintézményekkel, tehát itt is akkora a tarifa, mint például a Magyar Nemzeti Bank, vagy a nagykövetségek esetében. A csütörtöki földmérés alapján állapították meg az 1352 négyzetméter közterület után a csaknem 20 millió forint éves díjat, amelyet a minisztérium az önkormányzat közterület-hasznosítási számlájára fizet majd. Rogán Antal ezt a döntést terjeszti majd az önkormányzat képviselőtestülete elé, amelyet a nyári szünet utáni első rendes testületi ülésen, szeptember 13-án várhatóan meg is erősítenek.

Rogán Antal a sajtó előtt megismételte azt ajánlatát, hogy azonos feltételekkel hajlandó megállapodni az Egészségügyi Minisztériummal is, az egyetlen Belvárosban lévő közintézménnyel, amely még vitatja az önkormányzat követelésének jogosságát. A polgármester elmondta: ha az egészségügyi tárca késznek mutatkozik a megállapodásra, csak úgy, mint a HM esetében, eltekint a visszamenőleges közterület-használati díj és a büntetés kifizetésétől. A polgármester azt is bejelentette, hogy pénteken ajánlatával megkeresi az egészségügyi tárca illetékeseit és reményei szerint kedden tárgyalóasztalhoz tudnak ülni.

Jelenleg az önkormányzat 12,6 milliárd forintot követel az egészségügyi tárcától az épület körüli, Belvároshoz tartozó terület parkolóinak használatáért. Ebben az összegben az 5 évre visszamenőleges díjak és a büntetés is benne van. A tárca egyelőre vitatja, hogy a terület az önkormányzathoz tartozik, ezért egyelőre nem fizet.