Megállapodott az MTVA és az üzemi tanács a csoportos leépítésről

Budapest  (MTI) – A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója és az MTVA munkavállalóit képviselő ideiglenes üzemi tanács szerdán megállapodást kötött az MTVA munkavállalóit érintő csoportos létszámcsökkentésről.

    Az MTVA vezérigazgatója, Böröcz István és az MTVA ideiglenes üzemi tanácsának soros elnöke, Mocsáry Zoltán aláírt közlemény szerint a megállapodás háromhetes konzultáció után született meg, a célja pedig az, hogy a létszámleépítésben érintetteket érő hátrányos hatásokat csökkentse.
    Az MTVA vezetése és az ideiglenes üzemi tanács álláspontja a közmédia átalakításáról nem mindenben egyezik meg, kritikus véleményének az ideiglenes üzemi tanács a tárgyalások során több ízben hangot adott – olvasható a közleményben.
    A megállapodás “sok egyéb elem mellett” azt is tartalmazza, hogy az MTVA 25 millió forintos segélyalapot hoz létre, amelynek elosztásába a munkavállalók képviselőit is bevonja.
    Azon munkavállalók esetében, akik két vagy több gyermeket nevelnek, továbbá azok esetében, akik élettársi vagy házassági kötelékben élnek és mindkettejüket érintené a létszámleépítés, a munkáltató ismételten megvizsgálja döntését.
    A tájékoztatás szerint az elbocsátandó munkavállalók közül azoknak, akiknek átlagkeresete a bruttó 200 000 forintot nem haladja meg, a munkáltató plusz egyhavi átlagkeresetet fizet ki. A munkavállalók lakáskölcsönüket, munkáltatói kölcsönüket változatlan feltételekkel fizethetik vissza.
    A létszámleépítésben érintett munkavállalóknak július második hetében kezdik átadni az előzetes tájékoztatókat.