Megállapodott a Malév és a Hunalpa – visszavonták a sztrájk-fenyegetést

Megállapodás született hétfőn a Malév vezetése és a HUNALPA pilóta szakszervezet között azokról a kérdésekről, amely miatt a szakszervezet egyeztető tárgyalást kezdeményezett. A szakmai csoportok jelenleg is dolgoznak a szöveg pontos megfogalmazásán. Rögzítették azonban, hogy a HUNALPA a sztrájk-fenyegetést visszavonta. Hétfőn délelőtt tíz órától délig tartott a HUNALPA Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületébe tömörült Malév pilóták két órás sztrájkja Ferihegyen.

A Malév hétfő délutáni tájékoztatása szerint a megállapodás végső változatának aláírását csütörtökön délután 16 órára tűzték ki. A HUNALPA-val valamennyi vitás kérdésről megállapodott a Malév vezetése. Egyezségre jutottak a munka- és pihenőidő szabályaról, a fizetéseknél pedig olyan kompromisszumos megállapodás született, ami biztosítja a munkabékét – közölte a légitársaság. A megállapodás további lehetőséget és időt ad egy kölcsönösen elfogadható, a vállalat és a munkavállalók viszonyát hosszútávon rendező Kollektív Szerződés megkötésére – tájékoztatott a Malév.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, hétfőn délelőtt tíz órától délig tartott a HUNALPA Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületébe tömörült Malév pilóták két órás sztrájkja Ferihegyen. A szakszervezet korábban közölte, nem a pilóták bérének emelése miatt kezdeményezte az egyeztető tárgyalásokat, hanem a Malév vezérigazgatója által bevezetett intézkedésre reagálva, amely – a Kollektív Szerződés megkötésére irányuló tárgyalásokat megszakítva – 2010. szeptember 1-jétől egyoldalúan 20 százalékkal csökkentette a pilóták fizetését. A sztrájk kapcsán Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a közelmúltban több alkalommal találkozott a Malév munkavállalóival. A miniszter a következő néhány hétre türelmet kért a Malév munkatársaitól a vállalat további sorsát jelentősen befolyásoló nemzetközi tárgyalásokig. Ősszel az elkövetkező évekre szóló világos kormányzati stratégia készül a légitársaság jövőjének megnyugtató rendezésére.
hirdetés


hirdet�s