Megállapodott a földművelési tárca a gazdákkal

Megállapodtak a gazdák és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a fagykár enyhítésének módjáról tartott egyeztetésen hétfőn. A két fél abban egyezett meg meg a nyíregyházi tárgyaláson, hogy a termelők 9 milliárd forint támogatást, kedvezményes hitelt és kölcsöngaranciát kapnak, valamint az idénymunkások közmunkás foglalkoztatásáról is megállapodás született.

Hétfőn este megszületett a megállapodás a földművelési tárca és az érintett gazdák képviselői között a fagykár enyhítésének módjáról. A megállapodás szerint azok kapnak kártértérítést a Kárenyhítési Alapból, akik ebbe beléptek – mondta a Független Hírügynökségnek Gráf József, földművelésügyi miniszter. Hozzátette: az Alapba körülbelül 600 millió forintot fizettek be eddig, ezzel szemben a kormány 5 milliárd forintot rak be.

A földművelésügyi tárca vezetője arról is beszélt, hogy a minisztérium 40 ezer forint hektáronkéni előleget biztosít a 100 százalékos fagykárt szenvedetteknek, valamint azoknak, akik belterületi ingatlanok tulajdonosai – és így nem léphettek be ebbe a rebdszerbe – ezer négyzetméteres minimális határ felett. A fagykárok enyhítésére így, a különböző támogatási formákkal, például kamattámogatással kiegészítve, összesen csaknem 9 milliárd forintos támogatást nyújtanak – közölte Gráf József.

A fagykár okozta foglalkoztatottsági problémákat is megvizsgálják a térségben, A pénzügyminiszterrel és a munkaügyi miniszterrel közösen nézik meg a lehetőséget, például az idénymunkások közmunkás foglalkoztatásáról.

A fagykár teljes és pontos felmérése után, amiben az FVM-től egy falugazdász és a demostrációs bizottság egyik tagja is részt vesz, állapítják meg a kárenyhítés mértékét. Ennek értelmében a nagyon súlyos fagykárt szenvedettek – akiknél 100 százalékos volt a veszteség – arányosan nagyobb részben kapnak a kártérítésből – fejtette ki az FVM vezetője.