Megállapodást írt alá a kormány és a kereskedelmi szektor

Együttműködési megállapodást írtak alá csütörtökön a Parlamentben a kormány, a kereskedelmi szövetségek, a munkavállalói érdekképviseletek és a fogyasztóvédelmi szervezetek képviselői. A megállapodás célja a kereskedelmi szolgáltatások hatékony működése, a tisztességes kereskedelmi gyakorlat, a piaci magatartás javítása, a fogyasztók védelme és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat visszaszorítása.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a megállapodás aláírása előtt azt mondta, hogy a megállapodásban részt vevő szervezetekkel közösen arra is törekszenek, hogy egyszerűbb, könnyebb, betarthatóbb szabályokat teremtsenek. “Akkor halad jól az ország szekere, ha nem diktátumok és ultimátumok, hanem okos egyezségek igazgatják az ország sorsát.”

Feiner Péter, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke példaértékűnek nevezte a megállapodást, amely a kereskedelmi szakma minden részét lefedi. Mint fogalmazott, a megállapodás kidolgozásában részt vevő szervezetek a kereskedelmi piac teljes legális szektorát lefedik. Céljuk pedig a fekete és illegális kereskedelem visszaszorítása és a kereskedelmi gyakorlat javítása. Mint fogalmazott, a megállapodás hat pontra terjed ki, így például a hatékonyabb ellenőrzés érdekében a megállapodásban érintett szervezetek közreműködnek egy olyan referencia adatbázis létrehozásában, amely szakmákra és térségekre lebontva rögzíti a különböző kereskedelmi egységek forgalmi, kereseti és jövedelmi viszonyait, ezáltal kiszűrhetővé válnak azok a vállalkozások, amelyek az azonos feltételek között működő cégektől lényegesen eltérnek. A fekete kereskedelem visszaszorítása érdekében a kormány fokozza az ellenőrző hatóságok jelenlétét a különböző piacokon, vásárokon, illetve olyan területeken, ahol m! ég gyakori a nyugta- és számlaadás elmulasztása. A vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében pedig a kormány folytatja az engedélyezési rendszer egyszerűsítését és a szükséges jogszabály-változtatások előkészítését. A fogyasztóvédelem fejlesztése érdekében egyebek mellett a kereskedelmi szövetségek vállalják, hogy együttműködnek a békéltetó testületekkel, és javasolják tagjaiknak, hogy vessék alá magukat a békéltető testületi eljárásoknak.