Megállapodás született a BorsodChem ügyében

Kazincbarcika – Megmaradhat, sőt akár bővülhet is a munkahelyek létszáma a jelenleg mintegy háromezer embert foglalkoztató kazincbarcikai vegyipari cégnél, a BorsodChemnél annak köszönhetően, hogy várhatóan hamarosan új tulajdonosa lesz a vállalatnak. A jelentős pénzügyi injekciót vállaló kínai befektető két éven belül szerezheti meg a vállalatot. Szakértők szerint ez lesz az egyik legjelentősebb kínai tőkebefektetés Magyarországon.

Több hónapnyi intenzív tárgyalás után a BorsodChem tulajdonosai: a Permira Alapok és a VCP Capital Partners megállapodtak a kínai stratégiai befektetõvel, vagyis a Wanhua Industrial Grouppal (Wanhua) a vegyipari cég tõkeszerkezetének átalakításáról, amely gyakorlatilag tulajdonosváltást jelent.

Az érintettek által megfogalmazott közlemény szerint a megállapodás eredményeként a Wanhua két részletben, összesen 140 millió eurót biztosít a kazincbarcikai cég fejlesztésére. A vállalat a pénzt egy új üzem és egy salétromsavgyár felépítésére, valamint általános vállalati célokra fogja felhasználni. Amint az ügylet lezárul, a Wanhua gyakorolhatja vételi opciós jogát, ennek következtében a következõ 24 hónap folyamán megvásárolhatja a Permira Alapok/VCP BorsodChemben birtokolt teljes részesedését.. A felek megállapodtak abban, hogy a tranzakció részletei nem nyilvánosak.

A megállapodást és a hozzá tartozó finanszírozást a hitelezõknek még jóvá kell hagyniuk – áll a közleményben.

Wolfgang Büchele a BorsodChem elnök-vezérigazgatója úgy véli: az új forrás épp idõben érkezik, a vállalat ugyanis most készül a korábban leállított beruházási program folytatására, ami számottevõen javítja a társaság nyereségességét.

Jason Ding, a Wanhua Industrial Group vezérigazgatója úgy fogalmazott: amint a Wanhua teljes irányítást szerez a vállalatban, terveik szerint tovább dolgoznak a jelenlegi menedzsmenttel és a jövõben is támaszkodni kívánnak a VCP helyi tapasztalataira. Kiemelte: további tõkeberuházás biztosításával elkötelezettek az iránt, hogy kulcsszerepet játsszanak a vállalat helyi továbbfejlesztésében és további munkahelyek biztosításában Magyarországon.

Tavaly a BorsodChem bejelentette, hogy pénzügyi nehézségek miatt megválik 550 dolgozójától. Ez a lépés az egyébként is komoly foglalkoztatási gondokkal küszködõ térségben nagy problémát jelentett volna. Ezért a magyar kormány segítséget ígért a cégnek amit maga Gyurcsány Ferenc, akkori miniszterelnök a helyszínen jelentett be. A megvalósítás azonban folyamatosan tolódott. Szakértõk szerint a kínai befektetõ megjelenésével vélhetõen nem lesz szükség a kormányzati segítség igénybe vételére.