Megállapodás nincs, de a Malév szerint már közel vannak hozzá

Továbbra sem született megállapodás a Malév tõkehelyzetének rendezésérõl. A légitársaság keddi esti, rendkívüli közgyûlésén az AirBridge Zrt. képviselõje arról tájékoztatta a részvényeseket, hogy még nem zárultak le a tárgyalások az orosz fél és a magyar állam képviselõi között – olvasható a Malév közleményében. Az igazgatóság arról azonban döntött, hogy változatlan napirenddel újra összehívta a légitársaság közgyûlését február 26-ra.

A tulajdonosok ezzel komoly kockázatot vállaltak, hiszen finanszírozás hiányában kérdés, hogy meddig üzemelhet a légitársaság – írja Népszabadság. A lap úgy értesült: vannak olyan információk, melyek szerint már a jövõ héten komoly pénzügyi nehézségekkel szembesülhet a cégvezetés. Úgy tudják, hogy az orosz fél elõtt volt egy javaslat, amit ha elfogadnak, akkor a magyar állam tõkésíthette volna a Malév 15-20 milliárd forint köz- és egyéb tartozásait, és ezzel többségi tulajdont szerezhetett volna..

A lap információi szerint a magyar állam azzal a 32 millió eurós bankgarancia lehívásával fedezte volna a Malév a napi mûködését, amit még az orosz VEB Bank adott a légitársaság privatizációja idején. Az orosz fél egyik követelése azonban éppen e garancia elengedése volt a korábbi tárgyalásokon.