Megállapodás már van, szerződés még nincs a pénzügyi segítségről – részletek

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank szerda éjszaka jóváhagyta a Magyarországnak nyújtandó 20 milliárd euró értékű pénzügyi segélycsomagot, készenléti hitelkeretet – jelentették be kora délután a Pénzügyminisztériumban. Elhangzott, hogy a megállapodás megszületett, de néhány testületnek még rá kell bólintania. A keret igénybe vétele nem kötelező, s lehetséges, hogy nem is kell pénz lehívni – mondta a Független Hírügynökségnek Keller László, a PM államtitkára

A 20 milliárd eurós készenléti hitel keretéből 12,5 milliárd eurót ad az IMF, 6,5 milliárdot az Európai Unió és 1 milliárdot a Világbank. A hitelkeret 2010 március 31-ig áll rendelkezésre, a visszafizetés 3-5 év alatt történik, a kamat 5 és 6 százalék között lesz, továbbá évente egynegyed százalék készenléti díjat is kell fizetnie Magyarországnak.

A hitelkeret megnyitásával Magyarország alapvető és nagyon erős támogatást kapott, aminek fontos szerepe van a befektetői bizalom visszaszerzésében – hangsúlyozta Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

A hitelkeretet nem kötelező igénybe venni – hangsúlyozták az IMF és az EU képviselői a sajtótájékoztatón. Ha Magyarország igénybe kívánja venni a pénzt, akkor azt a kormánynak és a Magyar Nemzeti Banknak közösen kell kezdeményeznie, a lehívás ütemezését az IMF hagyja jóvá, a pénz az MNB számlájára kerül. A keret úgynevezett “fejnehéz”, vagyis a 20 milliárd euró jelentősebb része már a futamidő elején rendelkezésre áll.

Az IMF és az EU képviselői kiemelték, hogy Magyarország eddig megfelelő intézkedéseket hozott a nemzetközi pénzügyi válság közepette. A 20 milliárdos hitelkeretnek számszerűsített feltételei nincsenek, csupán az, hogy Magyarország folytassa a 2006-ban elkezdett egyensúlyjavító programot, csökkentse a kiadásokat és a deficitet. Az IMF figyelni fogja a feltételek teljesítését. Az Európai Bizottság erős elkötelezettséget lát a magyar kormányban a szükséges lépések megtételére – mondta Elena Flores, az EB igazgatója.

A Független Hírügynökség kérdésére a sajtótájékoztató után Keller László államtitkár elmondta: a szerződés aláírása azért sem sürgős, mert jelenleg semmilyen hitelfelvételi kényszere sincs az országnak. Ha a konszolidáció abban az ütemben folytatódik, ahogyan az elmúlt két napban a piacokon látható, akkor lehet, hogy egyetlen fillért sem kell lehívni a keretből. Anne-Marie Gulde, az IMF főtanácsadója is azt emelte ki a sajtótájékoztatón, hogy az összeg odaítélésekor a kellő biztonság megteremtése volt az elsődleges cél.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke elmondta, hogy a keretből jut a magyarországi bankrendszernek is pénz, ennek részleteiről azonban csak később adnak tájékoztatást. Ezzel kapcsolatban Keller ismét csak azt hangsúlyozta: a keret kiterjesztése bankokra is csupán elővigyázatosság, most nem látszik olyan helyzet, amiben pénzintézeteknek is adni kellene a pénzből.

A hitelkeret 20 milliárdja több, mint a jelenleg 17 milliárd eurónyi magyar devizatartalék, közel kétszerese a magyar állampapírok külföldi kézben lévő részének értéke, ötszöröse a külfölddel szemben jövőre lejáró tartozás összegének, és egyharmada az államadósságnak – jellemezte a segítség nagyságát Simor András.