Megállapodás már van, szerződés még nincs a pénzügyi segítségnyújtásról

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank szerda éjszaka jóváhagyta a Magyarországnak nyújtandó 20 milliárd euró értékű pénzügyi segélycsomagot – jelentették be kora délután a Pénzügyminisztériumban. Elhangzott, hogy a megállapodás megszületett, de néhány testületnek még rá kell bólintania. A 20 milliárd eurós készenléti hitel keretéből 12,5 milliárd eurót ad az IMF, 6,5 milliárdot az Európai Unió és 1 milliárdot a Világbank. A hitelkeret 2010 március 31-ig áll rendelkezésre, a visszafizetés 3-5 év alatt történik, a kamat 5 és 6 százalék között lesz, továbbá évente egynegyed százalék készenléti díjat is kell fizetnie Magyarországnak.

A hitelkeretet nem kötelező igénybe venni – hangsúlyozták az IMF és az EU képviselői a sajtótájékoztatón. Ha Magyarország igénybe kívánja venni a pénzt, akkor azt a kormánynak és a Magyar Nemzeti Banknak közösen kell kezdeményeznie, a lehívás ütemezését az IMF hagyja jóvá. A keret úgynevezett “fejnehéz”, vagyis a 20 milliárd euró jelentősebb része már a futamidő elején rendelkezésre áll.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke elmondta, hogy a keretből jut a magyarországi bankrendszernek is pénz, ennek részleteiről azonban csak később adnak tájékoztatást. Jelenleg még azt sem lehet pontosan tudni, mikor írják alá a hitelkeretről szóló szerződést.