Megalakult az Országos Tűzmegelőzési Bizottság

Budapest, 2012. október 30., kedd (MTI) – Kedden megalakult az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB), amely a jövőben szakmai javaslatokkal és tanácsadással segíti a hatékonyabb tűzmegelőzést – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az Országos Balesetmegelőzési Bizottság mintájára létrehozott testület a hivatásos tűzoltók munkájának támogatása mellett az állampolgárok megelőző, önmentő képességének fejlődését is elő kívánja segíteni. A bizottság elnökségből és koordinációs testületből áll, elnöke az OKF főigazgatója, társelnöke a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára.

Kedden az elnökség tagjai, Bakondi György OKF főigazgató, Farkas Imre és Poprády Géza államtitkárok sajtótájékoztató keretében, Budapesten írták alá a bizottság ügyrendjét.

Ahogy a közleményben olvasható, a bizottság megalakulását az tette szükségessé, hogy tűzesetek következtében évente több mint százan halnak meg és hozzávetőlegesen ezren sérülnek meg, lakó- és egyéb ingatlanokban pedig évente nagyságrendileg tízmilliárdos kár keletkezik. Az ipari ágazatok veszteségét jelentősen növeli a termeléskiesés, a szabadtéri tüzek a természetben, a környezetben okoznak hatalmas pusztítást – sorolták a károkat a dokumentumban.

Kitértek arra: az elmúlt két évben a legtöbb tűzeset (több mint 23 ezer) a mező- és erdőgazdálkodás területén következett be, ezek többsége gondatlanságra, illetve szándékosságra vezethető vissza. Emellett a lakóingatlanokban keletkezett tüzek száma is igen nagy volt (16 ezer fölött) – tették hozzá.

Az OKF közölte, hogy a tűzkárok leghatékonyabban magas színvonalú megelőzési munkával mérsékelhetők. A közérthető, de szakszerű tájékoztatásban egyaránt szerepet kapnak majd a tüzek megelőzésében és a tűzoltásban jártas állami szervek, ipari és a mezőgazdasági szervezetek, tűzvédelmi szolgáltató vállalkozások és a média. A tervek szerint a megelőzést szolgáló tájékoztatás egész évben kiemelten kezeli az aktuális veszélyeket – így nyáron a tűzrakóhelyek vagy télen a pirotechnikai termékek használatát -, emellett folyamatosan figyelmeztetnek olyan helyzetekre, amelyek bármikor balesetet okozhatnak (például rendkívüli időjárás, nyílt láng használata).

– MTI –