Megalakult az Orbán-kormány

Megalakult Orbán Viktor miniszterelnök kormánya, miután az államfő által jóváhagyott kinevezéseket követően a tárcavezetők szombat délután letették esküjüket a Parlamentben. Az új kabinet 8 tárcavezetőből áll, míg a Bajnai-kormányban 15 miniszter dolgozott.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot Navracsics Tibor, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot Réthelyi Miklós, a Vidékfejlesztési Minisztériumot Fazekas Sándor, a Külügyminisztériumot Martonyi János, a Nemzetgazdasági Minisztériumot Matolcsy György, a Belügyminisztériumot Pintér Sándor, a Honvédelmi Minisztériumot Hende Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot pedig Fellegi Tamás vezeti. Navracsics Tibor és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesek lettek, Varga Mihály pedig a Miniszterelnökséget vezeti államtitkárként.

A miniszterelnök az eskütétel előtt bemutatta kabinetjének tagjait. Orbán Viktor elmondta: olyan tárcavezetőket kért fel, akik meg tudnak felelni egy új gazdasági rendszer felépítéséhez szükséges elvárásoknak, felkészültek, döntéseket hoznak és azokért felelősséget vállalnak.

A kormányfő megfogalmazása szerint az ország Matolcsy Györgytől azt várja, hogy állítsa talpra a magyar gazdaságot. Martonyi Jánostól azt várják, hogy szerezze vissza Magyarország nemzetközi tekintélyét, vezényelje le az uniós elnökséget és építse újjá a közép-európai együttműködést. Pintér Sándorral szembeni elvárás a közrend és közbiztonság helyreállitása. Fellegi Tamástól azt várják, hogy védje meg a még megmaradt közvagyont, és bizonyítsa be, hogy az állam lehet jó gazda, korrupció nélkül is. Réthelyi Miklóstól azt várják, hogy mentse meg az egészségügyet és építse újra a szociális biztonságot. Fazekas Sándorral szembeni követelmény, hogy állítsa talpra a magyar vidéket és bizonyítsa be, hogy a magyar vidék, a mezőgazdaság nem a múlt, hanem a jövő záloga. Hende Csabától azt várják, hogy megtalálja a honvédség helyét a XXI. századi nemzetközi együttműködésben. Navracsics Tibor feladata a szétcsúszó közigazgatási rendszer újjászervezése. Semjén Zsolttól a keresztény-szoci! ális politika képviseletét várja az új kormányfő.

Az Országgyűlés szombaton délben választotta miniszterelnökké Orbán Viktort. Az új kormányfőt és programját 261 igen, 107 nem és tartózkodás nélkül szavazták meg a képviselők. A megválasztott miniszterelnök az ülésteremben letette hivatali esküjét. Az eskütétellel megszűnt Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök és az ügyvezető kormány megbízatása is.